Το μαύρο τσάι είναι ένας τύπος τσαγιού που παράγεται από τη φυτιά Camellia sinensis. Έχει υποστεί ολική οξείδωση, διαδικασία που του προσδίδει το χαρακτηριστικό του ανοιχτό έως σκούρο καφέ χρώμα και την έντονη γεύση.
Το μαύρο τσάι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως τη Μεγάλη Βρετανία, την Ινδία και την Κίνα. Χρησιμοποιείται ως βάση για διάφορα αρωματισμένα τσάγια, όπως το Αγγλικό πρωινό τσάι και το Earl Grey.
Τα οφέλη του μαύρου τσαγιού
Παρόλο που έχει υποστεί περισσότερη επεξεργασία σε σύγκριση με το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι εξακολουθεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, γνωστές ως πολυφαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Επίσης, έχει δειχθεί ότι το μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιακής υγείας, στη μείωση του χοληστερόλης και στην αύξηση της ενέργειας και της αλληλεπίδρασης.