Η μέντα είναι ένα πολυχρηστικό αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστή για το δροσερό, αναζωογονητικό άρωμά της και χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα πιάτων, από σαλάτες και σάλτσες μέχρι γλυκά και ποτά.
Η μέντα περιέχει αρκετές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, ισχυρά αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Η μέντα στη μαγειρική
Τα φύλλα της μέντας προσφέρουν μια ιδιαίτερη γεύση και αρωματίζουν τα πιάτα, με κρέας, κοτόπουλο, ομελέτες και σάλτσες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και θρεπτικά στοιχεία. Η μέντα ταιριάζει πολύ με σαλάτες όπως η κινόα, οπότε τι καλύτερο από μια σαλάτα με κινόα και μέντα. Τα ξερά φύλλα της μέντας γίνονται υπέροχο τσάι.
Η μέντα στην Ιατρική
Στην ιατρική, η μέντα έχει χρησιμοποιηθεί για τις αντισπασμωδικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές της ιδιότητες. Συχνά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Το άρωμα της μέντας χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοθεραπεία για να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και της αϋπνίας.
Ωστόσο, σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι, παρόλο που η μέντα είναι γενικά ασφαλής για την κατανάλωση, ορισμένα άτομα ενδέχεται να αντιδράσουν αλλεργικά σε αυτήν ή να εμπεριέχουν αυξημένη ευαισθησία στο βότανο.