Το μοσχαρίσιο φιλέτο μαζί με το rib eye είναι από τα πιο αγαπημένα κομμάτια κρέατος και αυτό δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά τρυφερό κομμάτι κρέατος, με λίγο λίπος, το οποίο προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία.
Προέρχεται από την περιοχή της ράχης, πιο συγκεκριμένα από τον κατώτερο μυ της ράχης, κοντά στα νεφρά και καταλήγει στο κιλότο. Αποτελούνται από δύο παράλληλους μύες, που δεν υπόκεινται σε πολύ κίνηση, γεγονός που τους χαρίζει την ιδιαίτερη τρυφερότητά τους. Το μεγάλο κομμάτι είναι το φιλέτο και το μικρότερο λεπτό λέγεται παραφιλετο.
Το μοσχαρίσιο φιλέτο έχει ελάχιστο λίπος και συνδετικό ιστό, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα τρυφερό. Τα φιλέτα μοσχαριού είναι δημοφιλή στην υψηλή μαγειρική, όπου συχνά ψήνονται ως στέικ ή χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εκλεκτών πιάτων.
Είναι επίσης ιδιαίτερα νόστιμο όταν συνοδεύεται από βουτυράτες σάλτσες, που προσθέτουν επιπλέον γεύση και υφή στο πιάτο. Ταιριάζει υπέροχα με δεντρολίβανο.