Ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος είναι ένα από τα πιο νόστιμα και τρυφερά κομμάτια του μοσχαριού. Βρίσκεται στα πλευρά του ζώου, συγκεκριμένα στον θώρακα, και αποτελείται από τα επτά πρώτα πλευρά του.
Ο λόγος που ονομάζεται έτσι είναι επειδή το κόκαλο και το κρέας δημιουργούν εναλλασσόμενες γραμμές, που μοιάζουν με τις ράγες ενός σιδηροδρόμου. Κόκαλο-κρέας, κόκαλο κρέας, εξ ου και το όνομα «σιδηρόδρομος».
Συνταγές με μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο
Αυτό το κομμάτι είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστο στη μαγειρική, καθώς μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διάφορες συνταγές, όπως γιουβέτσι με κριθαράκι, να γίνει στην κατσαρόλα στιφάδο, βραστό, ή ακόμα και για αργό μαγείρεμα στο φούρνο. Είναι ιδιαίτερα νόστιμο και τρυφερό, και συνήθως προσφέρει μια έντονη γεύση μοσχαρίσιου, που το κάνει ιδανικό για πλούσια, συμπυκνωμένα πιάτα.
Μια σημαντική σημείωση για τον μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο είναι ότι το αργό μαγείρεμα είναι η καλύτερη επιλογή για αυτό το κομμάτι, καθώς αυτό δίνει χρόνο στο κόκαλο να απελευθερώσει τη γεύση του και το κρέας να γίνει ακόμη πιο τρυφερό. Επίσης,το αργό μαγείρεμα επιτρέπει στα υπόλοιπα συστατικά του πιάτου να απορροφήσουν όλες τις γεύσεις του κρέατος, δημιουργώντας ένα πιάτο που είναι πλούσιο και ισορροπημένο.