Τα μούρα είναι ο καρπός της μουριάς. Είναι σύνθετος και αποτελείται από μία ταξικαρπία που σχηματίζεται από τα άνθη της ταξιανθίας.Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, φλαβονοειδή και φυτοθρεπτικά συστατικά καθιστώντας τα υγιεινή επιλογή για τη διατροφή σου.
Στα πιο γνωστά μούρα περιλαμβάνονται τα βατόμουρα και τα σμέουρα. Κάθε ένα από αυτά τα φρούτα έχει τη δική του χαρακτηριστική γεύση, αλλά όλα είναι γνωστά για την εξαιρετικά γλυκιά γεύση τους και την υφή τους που λιώνει στο στόμα. Λόγω της μικρής διάρκειας ζωής τους συχνά αφυδατώνονται και πωλούνται αποξηραμένα
Τα μούρα χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία από γαστρονομικές εφαρμογές, όπως γλυκά, σάλτσες και ζελέδες. Μπορούν να τρώγονται φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα και είναι ιδανικά για σαλάτες φρούτων, γλυκά, σορμπέ και γιαουρτιά. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή παγωτού και άλλων εδεσμάτων.
Οι διατροφικές ιδιότητες των μούρων τα καθιστούν υπερτροφές, καθώς παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι υψηλά σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα κύτταρα και να συμβάλουν στην πρόωρη γήρανση. Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, την οποία το σώμα χρειάζεται για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των κυττάρων.