Τα μύδια αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές όταν πρόκειται για θαλασσινά οστρακοειδή. Με την εξαιρετική τους γεύση, μαζί με τα κυδώνια και τις γυαλιστερές, αποτελούν εκλεκτό πιάτο της μεσογειακής κουζίνας.
Πέρα όμως από την απόλαυση του γεύματος, τα μύδια προσφέρουν και μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην υγεία σου
.
Μύδια, θρεπτικά συστατικά και οφέλη στην υγεία
Τα μύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, καθιστώντας τα ιδανική πηγή για όσους αναζητούν πρωτεϊνική διατροφή. Είναι, επίσης, πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή υγεία και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας, ενώ περιέχουν επίσης άφθονο ιώδιο, σημαντικό για την ορμόνη θυροξίνη και την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Μην ξεχνάς, τα μύδια είναι ευαίσθητα σε συνθήκες αποθήκευσης και μαγειρέματος, θα πρέπει λοιπόν να είσαι προσεκτικός. Να αποφεύγεις τα μύδια που δεν έχουν κλειστό καλά το κέλυφος τους ή που δεν ανοίγουν μετά το βρασμό.
Συνταγές με μύδια
Στην κουζίνα, τα μύδια είναι πολυσύνθετα. Μπορείς να τα φας σαν μεζέ σαγανάκι, να τα κάνεις αχνιστά, αλλά και να τα προσθέσεις σε μια ποικιλία πιάτων, από σαλάτες και ζυμαρικά μέχρι ριζότο, κριθαρότο και σούπες. Τα μύδια μπορούν να αναδείξουν τη γεύση ενός πιάτου και να προσφέρουν μια γαστρονομική εμπειρία γεμάτη γεύσεις και θρεπτικά συστατικά.