Το μύρτιλο είναι ένα μικρό, μπλε ή μοβ φρούτο που προέρχεται από διάφορα είδη των λατρεμένων μας δέντρων Vaccinium. Είναι γνωστό για την γλυκιά, αλλά ελαφρώς ξινή γεύση του και την πλούσια αντιοξειδωτική του δράση.
Τα μύρτιλα στη μαγειρική
Τα μύρτιλα χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική, από γλυκά και μαρμελάδες μέχρι σάλτσες για κρέατα και πουλερικά. Είναι επίσης δημοφιλή ως σνακ ή για την προετοιμασία smoothies και σαλάτες φρούτων.
Μύρτιλο θρεπτικά συστατικά και οφέλη
Σε ό,τι αφορά τα θρεπτικά συστατικά, τα μύρτιλα είναι πραγματικές “βόμβες” υγείας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και K, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά, κυρίως οι ανθοκυανίνες, έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και γήρανση.
Αλλά η θρεπτική αξία των μυρτίλων δεν σταματά εκεί. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, βελτιώνουν την όραση, τη μνήμη και τη διάθεση, ενώ ενδέχεται να συμβάλλουν και στην απώλεια βάρους.
Το μύρτιλο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό και πολυδιάστατο φρούτο που μπορεί να ενισχύσει τη διατροφή σου και να ενθαρρύνει την καλή υγεία. Σίγουρα αξίζει να τα ενσωματώσεις στη διατροφή σου, είτε σαν υγιεινό σνακ, είτε ως συστατικό στα αγαπημένα σου πιάτα.