Το παντζάρι, είναι ένα λαχανικό με έντονο κόκκινο χρώμα και γλυκιά, ελαφρώς γήινη γεύση. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη μεσογειακή κουζίνα και πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Το παντζάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες συνταγές, κυρίως σε σαλάτες.
Το παντζάρι είναι πλούσιο σε φυτοχημικά, όπως τη βετανίνη, που έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυτών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας του εντέρου.
Επιπλέον, το παντζάρι περιέχει σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το ιώδιο και ο ψευδάργυρος. Είναι επίσης πλούσιο σε φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ανάπτυξη των εμβρύων.
Σε γενικές γραμμές, το παντζάρι είναι ένα θρεπτικό, πολύπλευρο και νόστιμο λαχανικό που μπορεί να ενταχθεί σε μια ευρεία γκάμα διατροφικών σχεδίων και μενού.