Ο παπαρουνόσπορος είναι ένας λεπτός σπόρος που προέρχεται από μιας συγκεκριμένη ποικιλία του φυτού της παπαρούνας. Είναι διαθέσιμος σε ποικίλα χρώματα, όπως το μπλε, το λευκό και το μαύρο, με τον κάθε τύπο να προσφέρει λίγο διαφορετική γεύση.
O παπαρουνόσπορος στην κουζίνα
Ο παπαρουνόσπορος έχει πολύ ήπια γεύση, κάπως ξηρή και ξηραμένη, αλλά το άρωμά του ενισχύεται όταν ψήνεται ή τσιγαρίζεται. Είναι ευρέως γνωστός για τη χρήση του σε ζυμαρικά, όπως το ψωμί και τα bagels, αλλά επίσης προστίθεται σε σαλάτες, σούπες και επιδόρπια για πρόσθετη υφή και γεύση.
Θρεπτικά συστατικά και οφέλη
Εκτός από τη γεύση και την υφή που προσφέρει σε διάφορα πιάτα, ο παπαρουνόσπορος είναι επίσης γνωστός για τις πολλές θρεπτικές του ιδιότητες. Είναι πλούσιος σε ασβέστιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχει μια καλή ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία είναι καλά για την καρδιά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που ο παπαρουνόσπορος προέρχεται από την ίδια φυτική οικογένεια με την οπιούχο παπαρούνα, δεν περιέχει οπιοειδή και δεν προκαλεί τα ίδια αποτελέσματα ή επιπτώσεις.