Τα παξιμάδια είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που αποτελείται από ψωμί που έχει ψηθεί δύο φορές μέχρι να γίνει πολύ σκληρό και ξηρό. Η λέξη “παξιμάδι” προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη παξαμάς, που σημαίνει “πολύ ψημένος”.
Αυτή η διπλή ψήση ήταν ένας παλαιός τρόπος για να διατηρήσουν το ψωμί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθιστώντας τα παξιμάδια ιδανική τροφή για ταξιδιώτες, ναύτες και στρατιώτες.
Στην κουζίνα, τα παξιμάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία τρόπων. Μπορούν να μαλακώσουν στο νερό ή στη σάλτσα και στη συνέχεια να ενσωματωθούν σε σαλάτες ή άλλα πιάτα. Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις των παξιμαδιών είναι η δημιουργία της “Ντακοσαλάτας”, μιας κρητικής σαλάτας που περιλαμβάνει παξιμάδι, ντομάτες, φέτα, καπάρια και ελιές.
Τα παξιμάδια παραμένουν σήμερα ένας ουσιαστικός κομμάτι της ελληνικής διατροφής, και απολαμβάνονται για την απλότητά τους, την ευελιξία τους και την ανθεκτικότητά τους.