Οι πέννες είναιένα είδος πάστας από την Ιταλία, που χαρακτηρίζονται από το σωληνοειδές τους σχήμα και τις διαγώνιες άκρες. Η ονομασία τους οφείλεται στην παλιά μέθοδο παρασκευής τους, όπου το ζυμάρι έπαιρνε την μορφή του με την βοήθεια μιας πένας.
Οι πέννες είναι διαθέσιμες σε διάφορα μεγέθη και μπορούν να είναι ίσιες ή ριγωτές (πέννε rigate). Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην ιταλική κουζίνα και χρησιμοποιούνται σε πληθώρα συνταγών,όπως οι πέννες αραμπιάτα.
Όπως και τα περισσότερα ζυμαρικά, οι πέννες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, ενώ παρέχουν και σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Επίσης, όταν παρασκευάζονται από αλεύρι ολικής άλεσης, περιέχουν και περισσότερες ίνες. Το ιταλικό στυλ μαγειρέματος των πεννών περιλαμβάνει το βράσιμο σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν “al dente”, δηλαδή να έχουν μια ελαφρώς τραγανή υφή.