Το πεπόνι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές φρούτο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γνωστό για τη γλυκιά και δροσιστική γεύση του. Ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, την ίδια με τους κολοκύθες και τα καρπούζια. Το πεπόνι προέρχεται αρχικά από την Αφρική και την Ασία, αλλά πλέον καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ποικιλίες πεπονιού
Στο εσωτερικό του πεπονιού βρίσκεται μια γλυκιά, χυμώδης σάρκα, συνήθως κίτρινης ή πορτοκαλί χροιάς, ενώ τα σπόρια του είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο. Οι ποικιλίες πεπονιών ποικίλλουν, με τα πιο δημοφιλή να είναι τα Αργίτικα που έχουν σχήμα σαν την μπάλα του ράγκμπι μέσα είναι πορτοκαλί, και τα Θρακιώτικα που είναι χειμωνιάτικα πεπόνια.
Πεπόνι θρεπτικά συστατικά
Πέρα από την ευχάριστη γεύση του, το πεπόνι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ποτάσιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην υδάτωση και μπορεί να είναι πολύτιμη κατά τις ζεστές ημέρες.
Το πεπόνι στη μαγειρική
Το πεπόνι μπορεί να καταναλωθεί ως έχει, να προστεθεί σε σαλάτες φρούτων ή να χρησιμοποιηθεί σε smoothies και κοκτέιλ. Είναι ιδανικό για τη δημιουργία δροσιστικών και ελαφρών γευμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.