Η πέστροφα είναι ασυζητητί το “καμάρι” των ελληνικών ποταμών. Αυτό το εξαιρετικά όμορφο ψάρι ανήκει στην οικογένεια των Σαλμονιδών και εντοπίζεται τόσο σε γλυκά ύδατα, όσο και στη θάλασσα. Οι θαλασσοπέστροφες, μετά την περίοδο της αναπαραγωγής στη θάλασσα, επιστρέφουν στα ποτάμια, ακολουθώντας έναν εντυπωσιακό κύκλο ζωής.
Η πέστροφα στη μαγειρική
Η γεύση της πέστροφας είναι πραγματικά μοναδική. Ψημένη στα κάρβουνα, η πέστροφα μεταμορφώνεται σε ένα υπέροχο πιάτο, ιδιαίτερα απολαυστικό με συνοδεία πατατοσαλάτας, παντζαριού ή κουνουπιδιού. Ταιριάζει υπέροχα και με άγρια χόρτα. Επίσης, ένας ιδανικός τρόπος για να απολαύσεις την πέστροφα είναι καπνιστή, ένας μεζές που πραγματικά ξεχωρίζει.
Παρά την εξαιρετική γευστική αξία της, η πέστροφα είναι επίσης πολύτιμη για την προσφορά της στην οικολογία των υδάτινων οικοσυστημάτων, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία τους. Επομένως, η διατήρηση των πληθυσμών της είναι πολύ σημαντική.