Το προσούτο είναι ένας τύπος ιταλικού αλλαντικού από αφυδατωμένο χοιρινό μπούτι, που σερβίρεται συνήθως κομμένο σε λεπτές φέτες. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό “perexsuctum”, που σημαίνει “αφυδατωμένο”.
Πώς παρασκευάζεται το προσούτο
Για την παρασκευή του προσούτο, ολόκληρα κομμάτια από το μπούτι του χοιρινού) αλατίζονται και στη συνέχεια αφήνονται να αφυδατωθούν, σε ελεγχόμενες συνθήκες ξήρανσης. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν με έντονη γεύση, που μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χαλάει.
Το προσούτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιταλία, όπου υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, όπως το προσούτο της Πάρμας και το προσούτο του Σαν Ντανιέλε. Αυτά τα προσούτα έχουν πολύ συγκεκριμένες γευστικές και αρωματικές ιδιότητες, οι οποίες αποτελούνται από τις συγκεκριμένες τεχνικές παραγωγής και από τις συνθήκες του τοπικού περιβάλλοντος. Το προσούτο είναι προιόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευση
Το προσούτο στη μαγειρική
Το προσούτο σερβίρεται συνήθως ως αντιπαστο σε λεπτές φέτες, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, όπως πίτσες, ζυμαρικά και σάντουιτς.