Το ραντίτσιο ή κεφαλωτά ραδίκια είναι ένα μικρό λαχανικό γνωστό για την πικρή γεύση τους, καθώς και για τον ζωηρό κόκκινο χρωματισμό του.
Ραντίτσιο θρεπτικά συστατικά
Τα ραντίτσια είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C, καθώς και σε κάποια απαραίτητα μέταλλα, όπως το κάλιο. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πράγμα που συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος.
Το ραντίτσιο στη μαγειρική
Τα ραντίτσια χρησιμοποιούνται κυρίως σε σαλάτες, όπου προσθέτουν μια ωραία πικρή γεύση και ένα ζωηρό χρώμα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα σε ποικίλα πιάτα. Πέραν αυτού, μπορούν να μαγειρευτούν. Για όλους τους λάτρεις της πικρής γεύσης, το ψητό ραντίτσιο θα γίνει το αγαπημένο τους συνοδευτικό για τα πιάτα με κρέας ή ψάρι.
Επιπρόσθετα, τα ραντίτσια έχουν μια μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική. Αναφέρεται ότι έχουν διουρητικές, χολαγωγές και δροσιστικές ιδιότητες.