Η ρετσίνα είναι ένας τύπος λευκού κρασιού που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Η μοναδικότητά της βρίσκεται στην προσθήκη ρετσίνης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης, που προσδίδει στο κρασί την περίτεχνη και αναγνωρίσιμη γεύση του.
Η πρακτική της προσθήκης ρετσίνης στο κρασί ανάγεται σε αρχαίους χρόνους, όταν χρησιμοποιείτο ως συντηρητικό για να διατηρείται το κρασί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σήμερα, χρησιμοποιείται προκειμένου να προσδώσει την ειδική γεύση και άρωμα που καθιστά τη ρετσίνα ξεχωριστή.
Η ρετσίνα είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστη ως κρασί τραπεζιού, και συνδυάζεται υπέροχα με μια πληθώρα ελληνικών πιάτων, ιδιαίτερα τα πιάτα του θερινού τραπεζιού, όπως τα μεζεδάκια και τα θαλασσινά.