Το ρούμι είναι ένα ποτό που παράγεται από τη ζύμωση και την απόσταξη του χυμού ή του μελάσας του ζαχαροκάλαμου. Η ιστορία του ρούμι είναι συνδεδεμένη με τις περιοχές της Καραϊβικής, όπου η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου ήταν κυρίαρχη από τον 17ο αιώνα και μετά. Ωστόσο, σήμερα παράγεται σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Το ρούμι μπορεί να διακριθεί σε διάφορα είδη, όπως το λευκό ρούμι, το χρυσό ρούμι, το παλαιωμένο ρούμι και το μαύρο ρούμι, ανάλογα με τη διάρκεια και τον τύπο της παλαίωσης, καθώς και την ειδική διαδικασία παραγωγής που ακολουθείται.
Το ρούμι στην κουζίνα
Το ρούμι είναι ένα πολύ δημοφιλές ποτό, τόσο για την κατανάλωση απευθείας ως ποτό, όσο και για τη χρήση του σε διάφορα κοκτέιλ, όπως το Mojito και το Daiquiri. Επίσης, συχνά χρησιμοποιείται σε μαγειρικές συνταγές, για να προσθέσει μια γλυκιά και πλούσια γεύση.