Η Σαμπάνια είναι ένας τύπος αφρώδους οίνου που παράγεται στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας, σύμφωνα με ειδικούς κανόνες και μεθόδους. Ο όρος “Σαμπάνια” είναι προστατευμένη γεωγραφική ονομασία (ΠΟΠ)και οι γαλλικές νομοθετικές διατάξεις ορίζουν ακριβώς ποιοι οίνοι μπορούν να φέρουν αυτήν την ονομασία.
Η Σαμπάνια παράγεται από τρεις βασικές ποικιλίες σταφυλιών: το Chardonnay, το Pinot Noir και το Pinot Meunier. Η μέθοδος παραγωγής της είναι γνωστή ως “Méthode Champenoise” και περιλαμβάνει μια δεύτερη ζύμωση μέσα στη φιάλη, κατά τη διάρκεια της οποίας το αφρώδες κρασί παίρνει τις χαρακτηριστικές του φυσαλίδες.
Η Σαμπάνια είναι συνυφασμένη με την πολυτέλεια και την γιορτή και συνήθως σερβίρεται σε ειδικά σχεδιασμένα ποτήρια, τα λεγόμενα flûtes ή coupes. Είναι πολύ δημοφιλής ως απεριτίφ ή για να συνοδεύσει εορταστικά γεύματα. Ταιριάζει υπέροχα με πλατώ ακριβών τυριών όπως ροκφόρ και παρμεζάνα. Φυσικά η σαμπάνια ανοίγεται πάντα σε εγκαίνια και σημαντικές νίκες στον αθλητισμό, όπως το ποδόσφαιρο, η Formula 1 κλπ
Επειδή ο όρος “Σαμπάνια” είναι προστατευμένος, άλλες περιοχές και χώρες που παράγουν αφρώδη κρασιά χρησιμοποιούν διάφορες άλλες ονομασίες, όπως Cava στην Ισπανία, Prosecco ή Franciacorta στην Ιταλία, Sekt στη Γερμανία και Αφρώδης Οίνος στην Ελλάδα.
Το φάσμα των γεύσεων της Σαμπάνιας μπορεί να είναι πολύ ευρύ, ανάλογα με τις ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται, την ηλικία του κρασιού και την περίοδο που παραμένει σε επαφή με τις ζύμες κατά τη δεύτερη ζύμωση. Τα αρώματα και οι γεύσεις μπορεί να περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα, αχλάδι, μήλο, αγριοφρούτες, αλλά και πιο σύνθετες νότες όπως αρτοποιία, κρέμα, βανίλια και ξηρούς καρπούς.
Μια ειδική κατηγορία στην Σαμπάνια είναι η “Vintage Σαμπάνια”, που παράγεται μόνο από τους καλύτερους σταφυλιών μιας συγκεκριμένης χρονιάς και παλαιώνεται για πολλά χρόνια πριν κυκλοφορήσει, δίνοντας έναν πολύπλοκο και σύνθετο χαρακτήρα. Μια vintage σαμπάνια είναι δυνητικά το απόλυτο γαστρονομικό κρασί.
Νέες συνταγές κάθε μέρα εδώ
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023