Το σαφράν είναι ένα μπαχαρικό και προέρχεται από το άνθος του Crocus sativus, γνωστό και ως «κρόκος σαφράν». Το σαφράν έχει καταγωγή καταγωγή από τη Μέση Ανατολή. Στην Ελλάδα είναι γνωστός και ως κρόκος Κοζάνης.
Το σαφράν είναι το ακριβότερο μπαχαρικό, πιο ακριβό ακόμα και από τις τρούφες και είναι γνωστό για τη χρυσαφί απόχρωση που προσδίδει στα πιάτα και για την ιδιαίτερη, ημίγλυκη και ημίπικρη γεύση του. Χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική, κυρίως στην Ινδία, την Ισπανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και σε πολλές άλλες κουζίνες σε όλο τον κόσμο.
Πώς γίνεται η παραγωγή του σαφράν
Η παραγωγή του σαφράν είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, καθώς τα στίγματα του φυτού πρέπει να συλλεγούν και να επεξεργαστούν με το χέρι. Κάθε άνθος παράγει μόνο τρία στίγματα, και για την παραγωγή μιας μόνο ουγγιάς σαφράν, 28,35 γραμμάρια, χρειάζονται περίπου 75.000 άνθη. Τα κατακόκκινα στίγματα συλλέγονται και στη συνέχεια ξηραίνονται για χρήση κυρίως ως καρυκεύματα στα τρόφιμα.
Θρεπτικά συστατικά και οφέλη του σαφράν
Εκτός από τη χρήση του στη μαγειρική, το σαφράν έχει επίσης διάφορες ιδιότητες για την υγεία. Έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.