Η σαρδέλα είναι ένα μικρό, λαμπερό ψάρι που απαντάται στις περισσότερες θάλασσες του κόσμου, κυρίως όμως στη Μεσόγειο, και έχει ευρεία χρήση στην καθημερινή διατροφή. Περιλαμβάνει αρκετά είδη, τα οποία ποικίλουν σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα. Όπως για παράδειγμα σαρδελομάνα ή η φρίσσα.
Θρεπτικά συστατικά και οφέλη της σαρδέλας
Η σαρδέλα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προάγουν την υγεία της καρδιάς, βελτιώνουν την ψυχική λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επίσης, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος και ο ασβέστιο.
Οι σαρδέλες στην κουζίνα
Οι σαρδέλες μπορούν να ψηθούν, να τηγανιστούν, να γίνουν πάστες σαρδέλες ή να μπουν σε κονσέρβα. Είναι πολύ γνωστές οι σαρδέλες κονσέρβα σε ελαιόλαδο, ντομάτα, ηλιέλαιο ή άλλες σάλτσες. Επίσης, έχουν σημαντική θέση στην ιταλική και την ελληνική κουζίνα, όπου συχνά χρησιμοποιούνται σε πίτσες, σαλάτες, και ζυμαρικά.
Ο πιο νόστιμος μεζές με σαρδέλα είναι να γίνει ψητή στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι και να την απολαύσεις φρέσκια με ούζο δίπλα στη θάλασσα. Εξίσου νόστιμη είναι και η σαρδέλα πλακί.