Οι παστές σαρδέλες είναι ένας εξαιρετικός μεζές που προκύπτει από μία παραδοσιακή τεχνική για τη συντήρηση των ψαριών. Μετά την αλίευση, οι σαρδέλες καθαρίζονται, αποκεφαλίζονται και αφαιρείται το έντερο. Έπειτα, τοποθετούνται σε δοχεία ή βαρέλια σε εναλλαγή με στρώσεις από χοντρό αλάτι.
Το αλάτι αφαιρεί το νερό από τα ψάρια και δίνει μία υπέροχη νοστιμιά στο κρέας της σαρδέλας ενώ ταυτόχρονα συντηρεί τα ψάρια με με το να περιορίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν την αποσύνθεσή τους.
Παστή σαρδέλα θρεπτικά συστατικά
Η παστή σαρδέλα είναι πολύ θρεπτική, καθώς οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως ιώδιο και σίδηρος.
Οι παστές σαρδέλες είναι εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο ή ούζο ενώ συνοδεύουν υπέροχα όλα τα όσπρια όπως φακές, ρεβίθια και φασόλια.