Η σελινόριζα, ή διαφορετικά γνωστή ως celeriac ή root celery, είναι ένας τύπος σέλινου που καλλιεργείται κυρίως για την βρώσιμη ρίζα του. Ο επιστημονικός της όνομας είναι Apium graveolens var. rapaceum. Τα φύλλα και οι στελέχη της σελινόριζας είναι επίσης βρώσιμα, αλλά συνήθως είναι λιγότερο τρυφερά από άλλες ποικιλίες σέλινου.
Σελινόριζα στη μαγειρική
Η σελινόριζα έχει μία ιδιαίτερη υγιεινή γεύση που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά από σέλινο, σέλερι και παστινάκι. Μπορεί να καταναλωθεί ωμή, σε σαλάτες ή να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους: να βραστεί, να ψηθεί, να τηγανιστεί ή να γίνει πουρές.
Σελινόριζα θρεπτικά συστατικά
Όπως και πολλά άλλα ριζώδη λαχανικά, η σελινόριζα είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες και περιέχει χαμηλή ποσότητα θερμίδων, γεγονός που την καθιστά ένα καλό φαγητό για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Επιπλέον, περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη K, φώσφορο, ποτάσιο, και μαγνήσιο.