Το σέσκουλο είναι μία ποικιλία παντζαριού που καλλιεργείται στις Μεσογειακές περιοχές, αλλά πιθανώς να κατάγεται από τα Κανάρια Νησιά. Σχετίζεται στενά με τα παντζάρια, αλλά σε αντίθεση με αυτά, η ρίζα του δεν τρώγονται. Τα πράσινα φύλλα έχουν μια αυλακωτή, ανώμαλη υφή που εκτείνεται σε ένα πολύχρωμο χοντρό κοτσάνι.
Στην Ελλάδα συναντάται και το αυτοφυές αγριοσέσκουλο (Beta maritima) σε παραθαλάσσιες αμμώδεις περιοχές. Τα σέσκουλα αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικών ινών και αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά. Στον κήπο θα βρεις τρεις διαφορετικές ποικιλίες σέσκουλου: το πλατύφυλλο σέσκουλο, το πολυετές σέσκουλο αλλά και το σέσκουλο ουράνιο τόξο.
Το σέσκουλο μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες, να ψηθεί, να βραστεί,ή ακόμη και να προστεθεί σε πίτες. Ως προς την γεύση, το σέσκουλο έχει μια δροσιστική, ελαφρώς πικρή γεύση που θυμίζει λίγο αυτή των παντζαριών ή του σπανακιού.
Το σέσκουλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ, C, E και Β2, καθώς και σε απαραίτητα μέταλλα όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Παρέχει επίσης πολύτιμες διαιτητικές ίνες.
Διατηρούν την υγεία του δέρματος: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη A, τα σέσκουλα βοηθούν στην προώθηση της υγείας του δέρματος. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος και την προστασία από την πρόωρη γήρανση.
Βοηθούν στην υγεία της όρασης: Η βιταμίνη A που περιέχουν τα σέσκουλα είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία των ματιών. Ενισχύει την όραση και προστατεύει τα μάτια.
Συμβάλλουν στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος: Τα σέσκουλα είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της επιπολής της χοληστερίνης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Βελτιώνουν την πέψη: Οι διαιτητικές ίνες του σέσκουλου βοηθούν επίσης στην προαγωγή της υγείας του πεπτικού συστήματος, καθώς διευκολύνουν την πέψη και προλαμβάνουν προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και η στενοχώρια.
Προάγουν την υγεία των οστών: Τα σέσκουλα είναι πλούσια σε ασβέστιο, ένα ουσιαστικό μεταλλικό στοιχείο για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών. Συνεπώς, η κατανάλωση σέσκουλα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της οστικής υγείας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Νέες συνταγές κάθε μέρα εδώ
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023