Το σιτάρι είναι ένα από τα πιο σημαντικά δημητριακά σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί την κύρια πηγή διατροφής για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή διάφορων τροφίμων, όπως ψωμί, ζυμαρικά, κρακερ, κεράσματα και πολλά άλλα.
Το σιτάρι στην κουζίνα
Υπάρχουν διάφορα είδη σιταριού, όπως το σκληρό σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή ζυμαρικών και άλλων τροφίμων που απαιτούν ισχυρή ζύμη, και το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού και άλλων τροφίμων που απαιτούν λιγότερο ισχυρή ζύμη. υπάρχει επίσης το πολυδιαφημισμένο δίκοκκο σιτάρι Ζέας. Από το σιτάρι γίνεται το πλιγούρι και ο γλυκός τραχανάς.
Θρεπτικά συστατικά του σιταριού
Το σιτάρι είναι πλούσιο σε σιδήρο, ασβέστιο, βιταμίνες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή από βιταμίνη B και άλλα βασικά μέταλλα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στο γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, εξ ου και τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενη δημοτικότητα τροφίμων χωρίς γλουτένη που χρησιμοποιούν δηλαδή εναλλακτικά δημητριακά.