Τα σκιουφιχτά είναι ένα είδος ζυμαρικών που παρασκευάζονται στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με διαφορετικό όνομα. Το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη “στρουφίζω”, που σημαίνει “στρίβω”.
Πώς γίνονται τα σκιουφιχτά
Για τα ζυμαρικά αυτά δεν χρειάζεται να ανοίξουμε φύλλο με τον πλάστη και είναι αρκετά εύκολα αφού παρασκευάζονται στριφογυρίζοντας τη ζύμη γύρω από έναν άξονα, ή πλάθοντας τα χοντρό κορδόνι και στη συνέχεια πιέζουμε με τα δάκτυλα ώστε να φτιάξουμε μια κοιλότητα. Μοιάζουν με φωλιά πεϊνιρλί σε μέγεθος 2 με 3 εκατοστά.
Τα σκιουφιχτά παρασκευάζονται από απλά υλικά, συνήθως αλεύρι, νερό και αλάτι, χωρίς αυγό στη ζύμη. Τα σκιουφιχτά τρώγονται κυρίως φρέσκα αλλά μπορούν και να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα αν αφεθούν να στεγνώσουν.
Συνταγές με σκιουφιχτά
Τα σκιουφιχτά σερβίρονται συνήθως με σάλτσες βασισμένες στην τοπική κουζίνα, όπως η σάλτσα ντομάτας ή η σάλτσα με αρνί. Είναι εξαιρετικά νόστιμα και δημοφιλή, ενώ το σχήμα τους τα καθιστά ιδανικά για να “πιάσουν” τη σάλτσα. Φυσικά με σιουφιχτά μπορεις να ακολουθήσεις και αρκετές από τις γνωστές συνταγές για ζυμαρικά και να δημιουργήσεις νόστιμα πιάτα.