Το σκουμπρί ή κολιός είναι ένα είδος θαλάσσιου ψαριού που ανήκει στις σκομβρίδες που περιλαμβάνουν επίσης τον τόνο και τις παλαμίδες. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Μεσόγειο και αποτελεί βασικό είδος αλιείας στην Ελλάδα.
Το σκουμπρί έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος, με το μήκος του να φτάνει τα 60-70 εκατοστά, αν και οι περισσότεροι κολιοί που αλιεύονται έχουν μέγεθος περίπου 30 εκατοστά. Έχει λεπτό και αεροδυναμικό σώμα, ιδανικό για γρήγορη κολύμβηση, ενώ η πλάτη του έχει ένα χαρακτηριστικό γαλάζιο-πράσινο χρώμα και η κοιλιά του είναι ασημί.
Ο κολιός έχει πολύ νόστιμο κρέας με μεσαία υφή και είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, Ω3 λιπαρά οξέα και διάφορα μέταλλα και βιταμίνες που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία. Μπορεί να προετοιμαστεί με διάφορους τρόπους, αλλά συχνά ψήνεται στα κάρβουνα, ενώ είναι επίσης πολύ δημοφιλής ως καπνιστός ή αλατισμένος.
Ο κολιός είναι πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι ουσιώδη για την ανθρώπινη υγεία.
Πρωτεΐνες: Ο κολιός είναι ένας εξαιρετικός πάροχος πρωτεΐνης
Ω-3 λιπαρά οξέα: Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τα οφέλη τους για την καρδιά, τον εγκέφαλο και την όραση. Προάγουν την υγεία των αρτηριών, βοηθούν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής νοητικής λειτουργίας.
Βιταμίνες: Ο κολιός είναι καλή πηγή βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης D, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, και της βιταμίνης B12, που είναι σημαντική για την υγεία των νεύρων και των κυττάρων του αίματος.
Μέταλλα: Ο κολιός περιέχει αρκετά μέταλλα όπως το σέληνιο και ο ψευδάργυρος
Επιπλέον, ο κολιός αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για πολλές παράκτιες κοινότητες στην Ελλάδα, καθώς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια στη χώρα.
Νέες συνταγές κάθε μέρα εδώ
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023