Η σάλτσα σόγιας, ή αλλιώς σόγια σως, είναι μια παραδοσιακή ασιατική σάλτσα που παρασκευάζεται από χυμό σόγιας, νερό, αλάτι και κάποιες φορές σιτάρι. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά μπαχαρικά της ασιατικής κουζίνας και χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα πιάτων.
Η σόγια σως στην κουζίνα – Συνταγές με σόγια σως
Η γεύση της είναι γλυκιά, αλμυρή και έχει ελαφρώς όξινο άρωμα που φέρνει προς το ξύδι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως συνοδευτική σάλτσα σε σιρόπια, όσο και ως μαρινάδα για κρέατα ή ως ενισχυτικό γεύσης σε μαγειρικές συνταγές.
Σόγια σως θρεπτικά συστατικά
Η σάλτσα σόγιας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και έχει μια υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε δίαιτες χαμηλές σε αλάτι. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές της σάλτσας σόγιας, μεταξύ των οποίων είναι η tamari (που δεν περιέχει σιτάρι και είναι κατάλληλη για ανθρώπους με κοιλιοκάκη), η σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, και η μαύρη σάλτσα σόγιας που έχει πιο έντονη και γεμάτη γεύση.