Το σύγκλινο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό αλλαντικό, που παρασκευάζεται κυρίως από χοιρινό κρέας. Το κρέας αλατίζεται, αρτύεται με μπαχαρικά και βότανα, καπνίζεται και στη συνέχεια διατηρείται σε λίπος. Αυτή η διαδικασία παρασκευής δίνει στο σύγκλινο την ιδιαίτερη γεύση του.
Τα πιο γνωστά σύγκλινα παράγονται στην Πελοπόννησο,στην περιοχή της Μάνης καθώς και στην Αρκαδία και τη Λακωνία. Ωστόσο, εξίσου νόστιμα σύγκλινα φτιάχνονται και στις Κυκλάδες, με μικρές παραλλαγές στα κομμάτια του κρέατος και τον τρόπο παρασκευής τους.
Πώς παράγεται το σύγκλινο
Στην παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής, τα κομμάτια χοιρινού κρέατος κόβονται σε μακριές λωρίδες, χαράσσονται, αλατίζονται, αναμιγνύονται με μυρωδικά όπως κανέλα, γαρίφαλο, ρίγανη, μπαχάρι, πιπεριές, σκόρδο και κρεμμύδι.και παραμένουν στο αλάτι για 3-5 ημέρες. Στη συνέχεια ακολουθεί το κάπνισμα. Η διαδικασία καπνίσματος κρατάει περίπου 24 ώρες με τα κρέατα πάνω από σιγανή φωτιά πο καίει κλαδιά από ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο και σίκινο προσδίδοντας στο αλλαντικό 1 ακόμη επίπεδο γεύσης.
Στη συνέχεια, τα κομμάτια κρέατος βράζονται μαζί με το λίπος και λίγο νερό για αρκετές ώρες, έτσι ώστε να εξατμιστεί η υγρασία και να μην μουχλιάσουν.
Το σύγκλινο στη μαγειρική
Το σύγκλινο τρώγεται τηγανητό σαν μεζές ή μέσα σε αβγά με πατάτες ομελέτα. Πάει όπως και το χωριάτικο λουκάνικο με όσπρια και λαδερά φαγητά