Το ταχίνι είναι μία πάστα που παρασκευάζεται από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα από μεταλλικά στοιχεία, όπως το μαγνήσιο, τον ασβέστιο, τον σίδηρο, το ψευδάργυρο, και το φώσφορο.
Το ταχίνι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανατολίτικη κουζίνα και χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα, από σάλτσες και ντιπς έως γλυκά.
Στην Ελλάδα περισσότερο το χρησιμοποιούμε ως άλειμμα σε φέτες ψωμιού για το πρωινό. Έχει περίπου 90 θερμίδες ανά μία κουταλιά της σούπας και θα πρέπει να είσαι προσεκτικός στην κατανάλωσή του εάν προσπαθείς να κάνεις δίαιτα ή να περιορίσεις τις ημερήσιες προσλαμβάνουσες θερμίδες του οργανισμού σου.