Το ταλαγάνι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται κυρίως στην περιοχή της Πελοποννήσου και κυρίως της Μεσσηνίας. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τυρί καθώς τη διαφορά του κάνει ο τρόπος παραγωγής του.
Το ταλαγάνι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, ή από ένα μίγμα των δύο. Έχει μια ιδιαίτερη, ελαφρώς ξινή γεύση και μια σφιχτή, λαστιχένια υφή.
Το ταλαγάνι είναι ένα φρέσκο τυρί που σημαίνει ότι δεν υπόκειται σε διαδικασία ωρίμανσης, αλλά καταναλώνεται σύντομα μετά την παραγωγή του. Παρά το γεγονός αυτό, μπορεί να αποθηκευτεί για αρκετό διάστημα αν κρατηθεί σε ψυγείο.
Λόγω της μοναδικής του υφής, το ταλαγάνι είναι εξαιρετικό για ψήσιμο ή σχάρα, καθώς δεν λιώνει εύκολα. Έτσι, συχνά το βρίσκουμε σε συνταγές όπου ο το τυρί ψήνεται ή σερβίρεται σε σαλάτες, ενώ μπορεί επίσης να σερβιριστεί ως μεζές.