Ο ξινός τραχανάς, όπως και ο γλυκός τραχανάς, είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, που παρασκευάζεται κυρίως από σταρένιο αλεύρι, γάλα και προζύμι ή μαγιά. Μπορούμε να προσθέσουμε και γιαούρι. Μπορεί τα βασικά συστατικά να είναι απλά όμως η διαδικασία παρασκευής του απαιτεί χρόνο.
Το γάλα αναμιγνύεται με τη μάγια και το αλεύρι μέχρι να πάρει μια ομοιογενή μορφή και στη συνέχεια αφήνεται σχεδόν 24 ώρες ώστε να ξινήσει. Στη συνέχεια κόβεται σε μικρά κομμάτια και απλώνεται σε πανιά να στεγνώσει κάτω από τον ήλιο. Μετά από λίγες ημέρες, όταν ο τραχανάς έχει στεγνώσει πλήρως, σπάει σε ακόμα πιο μικρά κομμάτια και αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση.
Ο ξινός τραχανάς στη μαγειρική
Στη μαγειρική, ο ξινός τραχανάς χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή σούπας, αλλά μπορεί να προστεθεί και σε άλλα πιάτα για πρόσθετη γεύση και υφή. Η χαρακτηριστική ξινή γεύση του προσθέτει έναν μοναδικό χαρακτήρα στα πιάτα.
Θρεπτικά συστατικά
Από θρεπτικής πλευράς, ο ξινός τραχανάς είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία από το γάλα ή το γιαούρτι, ενώ το κριθαρένιο αλεύρι παρέχει άφθονες ίνες.