Οι τρούφες είναι μια μορφή μανιταριού που αναπτύσσεται κάτω από το έδαφος, συνήθως κοντά στις ρίζες των δέντρων. Αναγνωρίζονται για την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά τους, καθώς και για την εξαιρετικά υψηλή τους αξία.
Υπάρχουν πολλά είδη τρούφας, αλλά τα πιο διάσημα και πολυτελή είναι η λευκή τρούφα (Tuber magnatum) και η μαύρη τρούφα (Tuber melanosporum). Η λευκή τρούφα, η οποία έχει πιο διακριτικό άρωμα και γεύση, αναπτύσσεται κυρίως στην περιοχή της Πιεμόντης στην Ιταλία, ενώ η μαύρη τρούφα αναπτύσσεται στην περιοχή της Περιγόρδης στην Γαλλία.
Η τρούφα στη μαγειρική
Οι τρούφες χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα της υψηλής μαγειρικής, από ορεκτικά και πρώτα πιάτα έως κυρίως πιάτα και σάλτσες. Η γεύση τους είναι μοναδική και έντονη, γεγονός που τις καθιστά ένα από τα πιο πολυτελή και ακριβά τρόφιμα στον κόσμο.
Θρεπτικά συστατικά
Όσον αφορά τα θρεπτικά τους συστατικά, οι τρούφες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, διάφορα μέταλλα όπως το κάλιο και το φώσφορο, καθώς και σε φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες είναι αρκετά χαμηλή.