Ο τσίρος είναι θαλασσινός καπνιστός μεζές από ψάρι, που παράγεται από φιλεταρισμενο σκουμπρί και σερβίρεται συχνά ως ένας από τους πιο δημοφιλείς μεζέδες στην Ελλάδα. Ο Τσίρος ταιριάζει υπέροχα με τσίπουρο και ούζο.
Ο Τσίρος στη μαγειρική – συνταγές με τσίρο
Ουσιαστικά το σκουμπρί είναι το ψάρι, και ο τσίρος είναι το παράγωγο αυτού, όταν μιλάμε για καπνιστό φιλέτο.
Ο τσίρος σερβίρεται με λάδι και λεμόνι ενώ μπορεί να αποτελέσει συστατικί σαλάτας, της γνωστής τσιροσαλάτας.
Τσίρος θρεπτικά συστατικά
Ο τσίρος είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, Ω-3 λιπαρά οξέα και αποτελούν έναν καλό πηγή βιταμίνης D και Β12. Παρά την μικρή τους διάσταση, οι τσίροι παρέχουν ένα υγιεινό και γευστικό γεύμα, που απολαμβάνεται σε όλη την Ελλάδα.