Το τσορίθο είναι ένα παραδοσιακό Ισπανικό αλλαντικό, γνωστό και ως “chorizo” στα Ισπανικά. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα λουκάνικο από την ιβηρική Χερσόνησο. Αποτελείται από κομμένο σε μικρά κομμάτια χοιρινό κρέας και λίπος, που αναμειγνύονται με μπαχαρικά, κυρίως πάπρικα, που του δίνει το χαρακτηριστικό του κόκκινο χρώμα.
Το μείγμα συσκευάζεται σε εντέρα και στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει και να στεγνώσει για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Μία συνταγή που μοιάζει με το χωριάτικο λουκάνικο.
Τσορίθο στη μαγειρική – Συνταγές με τσορίθο
Το τσορίθο μπορεί να καταναλωθεί ως έχει, σε ψωμί για σάντουιτς, να ψηθεί, να σοταριστεί ή να μαγειρευτεί σε ποικίλες συνταγές. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή κουζίνα, ιδίως στην Ισπανική, όπου είναι ένα από τα βασικά συστατικά της παέγια. Συνοδεύει επίσης αυγά, όσπρια, πίτσες, ομελέτες και ζυμαρικά.
Θρεπτικά συστατικά
Από άποψη διατροφικής αξίας, το τσορίθο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ενώ περιέχει επίσης αρκετά λιπαρά και θρεπτικά στοιχεία, όπως σίδηρο και βιταμίνες Β. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και αλάτι, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.