Το τυρί Γκούντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά στον κόσμο και προέρχεται από την Ολλανδία. Είναι ένα τυρί που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, ενώ η ωρίμανσή του μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως και πάνω από δύο χρόνια.
Το τυρί γκούντα έχει μία απαλή, λεία και ελαφρώς ελαστική υφή, με μικρές τρύπες. Το χρώμα του τυριού είναι κίτρινο, ενώ η σφραγίδα που το περιβάλλει είναι συνήθως κόκκινη ή κίτρινη. Η γεύση της γκούντα είναι γλυκιά και κρεμώδης, αλλά γίνεται πιο έντονη και πικάντικη καθώς ωριμάζει.
Το τυρί γκούντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές κουζίνες. Μπορεί να τρώγεται ως επιδόρπιο με φρούτα και ξηρούς καρπούς, να χρησιμοποιείται σε σάντουιτς, πίτσες, τυροπιτάκια ή ακόμη και να λιώνει σε σάλτσες. Επίσης, είναι τέλειο τυρί για να σερβιριστεί σε εορταστικά πλατώ και να συνοδέψει κρασί.
Το τυρί γκούντα περιέχει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης και καλσίου, ενώ περιέχει επίσης και βιταμίνη B12, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023