Η ζελατίνη είναι ένα ζωικό προϊόν που προέρχεται από το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα οστά, την επιδερμίδα και τους συνδετικούς ιστούς των ζώων. Χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική για τις ιδιότητες πήξης που παρέχει.
Στη μαγειρική, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ζελατίνη για να δώσεις όγκο ή να σταθεροποιήσεις διάφορα πιάτα. Φυσικά χρησιμοποιείται σε ζελέ, κρέμες, παγωτά, γλυκά, μαρμελάδες και άλλα γευστικά προϊόντα.
Όπως και με όλα τα τρόφιμα, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς τη ζελατίνη με μέτρο. Παρ’ όλο που δεν περιέχει καθόλου λιπαρά ή υδατάνθρακες, η ζελατίνη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μπορεί να προσθέσει θερμίδες στη διατροφή σου.
Τέλος, επειδή η ζελατίνη προέρχεται από ζωικές πηγές, δεν είναι κατάλληλη για όσους ακολουθούν ένα vegan ή χορτοφαγικό τρόπο ζωής. Υπάρχουν, ωστόσο, εναλλακτικές λύσεις που προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως το αγάρ αγάρ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παρόμοιο τρόπο στη μαγειρική.