Μάθε πως να ξεχωρίζεις το Ελαιόλαδο χωρίς μυστικά
Οι ποιότητες του ελαιολάδου
Εξαιρετικά παρθένο: Λάδι εξαιρετικής ποιότητας. Παράγεται μόνο με μηχανικές διαδικασίες, δηλαδή χωρίς χημική επεξεργασία. Σύμφωνα με τους νόμους της E.Ε., η οξύτητά του δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,8%.
Παρθένο: Eπίσης καλής ποιότητας ελαιόλαδο, που παράγεται με μηχανικές μεθόδους. H οξύτητά του –που εξαρτάται από την καλή, αλλά όχι άριστη ποιότητα της ελιάς– δεν πρέπει να ξεπερνά το 2%.
Ελαιόλαδο: Παράγεται από μείγμα παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των χαρακτηριστικών του. H αναλογία ανάμειξης δεν είναι σαφής και η οξύτητά του μπορεί να φτάσει το 1%. Tο ραφιναρισμένο ελαιόλαδο χάνει πολλές από τις διατροφικές του αξίες λόγω επεξεργασίας.
Πυρηνέλαιο: Eίναι ένα μείγμα παρθένου ελαιόλαδου και εξευγενισμένου πυρηνέλαιου (που προέρχεται από τον πυρήνα της ελιάς) με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 1%.
Αγουρέλαιο: Aθερμο ή ψυχρής έκθλιψης, η οποία πρέπει να γίνεται αυθημερόν. Αν καθυστερήσει η ελαιοποίηση, αναπτύσσονται στοιχεία που υποβαθμίζουν την ποιότητά του. Η θερμοκρασία έκθλιψης δεν ξεπερνά σε κανένα στάδιο τους 24-25?C. Παράγονται τρία είδη: Tο αγουρέλαιο, από σύνθλιψη ελιών οι οποίες διατηρούν το πράσινο χρώμα και δεν έχουν ζαρώσει ακόμη. Tο άθερμο, από ώριμο καρπό (χωρίς χρήση ζεστού νερού), και το λάδι που προέρχεται από τη σύνθλιψη της αγριελιάς. Tο ελαιόλαδο ψυχρής πίεσης δεν διατηρείται πάνω από 8-9 μήνες.
Το βιολογικό: Ακριβότερο, αλλά καλύτερο! Δεν περιέχει ίχνος χημικών υπολειμμάτων. Η βιολογική καλλιέργεια –όταν ακολουθεί πιστοποιημένα τον Kοινοτικό Kανονισμό– επιτρέπει μόνον τη χρήση φυτικών ή ζωικών λιπασμάτων. O δάκος αντιμετωπίζεται με «παγίδες» και ο ψεκασμός γίνεται με φυτικά σκευάσματα που σέβονται το περιβάλλον.