Fast Cooking – Τα όπλα σου για γρήγορη μαγειρική
Ο πολύτιμος χρόνος στην κουζίνα συνήθως τρώγεται ανάμεσα στην έλλειψη προγράμματος, προμηθειών και μαγειρικού σχεδίου. Επειτα από μια κουραστική ημέρα, η σκέψη και μόνο της χρονοβόρας προετοιμασίας ενός φαγητού μας αποκαρδιώνει, καθώς δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε τον μουσακά της μαμάς μας. Μπορεί να βιαζόμαστε, αλλά αν μάθουμε μερικά μυστικά για τις συνταγές, θα μαγειρεύουμε εξίσου νόστιμα φαγητά μέσα σε λίγα λεπτά!
Των φρονίμων τα παιδια…
…πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν. ή, μάλλον, για την ακρίβεια, είναι ετοιμοπόλεμα και οργανωμένα για την ώρα της ανυπόμονης πείνας.
Μπορεί «γρήγορη κουζίνα» να σημαίνει βράζω ένα αβγό ή μακαρόνια και γενικά μάλλον τηγανίζω κάτι, όμως αν το ψάξουμε λίγο, υπάρχει μια ατέλειωτη γκάμα πιάτων που ετοιμάζονται σε χρόνο ρεκόρ. Το εύκολο σπιτικό γεύμα έχει δύο βασικές προϋποθέσεις: Τον προγραμματισμό του εβδομαδιαίου μενού και τις απαραίτητες γι’ αυτό προμήθειες. Κάνοντας τα ψώνια μας μία φορά την εβδομάδα, μειώνουμε το μαγειρικό μας άγχος.
Τα εργαλεία της οργάνωσης
Φούρνος μικροκυμάτων: Ανεκτίμητος όταν ο χρόνος μας πιέζει. Ειδικά αν έχουμε να αποψύξουμε κάτι ή να τον χρησιμοποιήσουμε συνδυαστικά με κάποιο σκεύος.
Χύτρα ταχύτητας: Οι γευστικές εκπτώσεις είναι ελάχιστες, ειδικά αν πρόκειται για μαγειρευτά.
Βραστήρας: Βράζουμε το νερό για τα μακαρόνια πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα, εξοικονομώντας χρόνο.
Οι τεχνικές
Σοτάρισμα σε υψηλές θερμοκρασίες
Τεχνική της κινεζικής κουζίνας. Πρόκειται για το γρήγορο σοτάρισμα ψιλοκομμένων λαχανικών και κρεατικών σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη δημιουργία μιας στιγμιαίας σάλτσας με την προσθήκη 2-3 υλικών στο τέλος. Σε εμάς, η τεχνική είναι γνωστή σαν stir frying και προϋποθέτει το να έχουμε ένα γουοκ στην κουζίνα μας.
Στον ατμό
Είναι η τελευταία που θα σκεφτόμασταν ως τεχνική γρήγορης παρασκευής φαγητού, αλλά ο ατμός είναι και γρήγορος και «καθαρός», μια και δεν δημιουργεί φασαρία στην κουζίνα. Παράλληλα, είναι και ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Αν δεν διαθέτουμε ατμομάγειρα, μπορούμε να αγοράσουμε μια «μαργαρίτα» από το σουπερμάρκετ. Την τοποθετούμε στη βάση μιας κατσαρόλας στην οποία βράζει λίγο νερό. Τα λαχανικά ή ένα κομμάτι ψάρι θα είναι έτοιμα μέσα σε 10 λεπτά!
Μαρινάρισμα
Τεχνική που μας δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα και μειώνει δραστικά το χρόνο εκτέλεσης, γιατί το κρέας έχει ήδη «ψηθεί» από τα όξινα στοιχεία της μαρινάτας. Το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι το ότι θα πρέπει να θυμηθούμε να μαρινάρουμε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ.
Ζυμαρικά σε λίγα λεπτά
Οι χυλοπίτες και όλα τα ζυμαρικά της παράδοσης βράζουν σε 4-5 μόνο λεπτά.
Ο κρητικός χόντρος είναι υγιεινός, βράζει σε 10 λεπτά και μπορεί να λειτουργήσει ως συνοδευτικό οποιουδήποτε λαδερού ή μαγειρευτού. Απλώς, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι στο τέλος στην κατσαρόλα.
Τα κινέζικα νουντλς, δεν χρειάζονται βράσιμο, αλλά απλό μούλιασμα σε ζεστό νερό.
Οργάνωση σε ντουλάπι ψυγείο κατάψυξη
Ιδανικα πρέπει να εξασφαλίσουμε τα βασικά του ντουλαπιού, της κατάψυξης και του ψυγείου μας. Τα ζυμαρικά, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, όπως επίσης το ρύζι και κάποια όσπρια, είναι τα προφανή και συνήθως υπάρχουν πάντα στο σπίτι. Ομως, χρειάζονται και πολλά άλλα. και επειδή ενημερωμένο ντουλάπι δεν σημαίνει μονο κονσέρβα, επιλεγουμε:
Στο ντουλάπι: Στο ντουλάπι Κονσέρβες διαφόρων ειδών. Από μόνες τους μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μιά σαλάτα χορταστική Ή ένα γρήγορο ορεκτικό.
- Σαρδέλες και γαύρος μαριναρισμένος
- Φιλέτο από τόνο ή και σολομό
- Λαχανικά προβρασμένα (αρακάς, καλαμπόκι, μανιτάρια)
- Ντομάτα και πελτές σε όλες τις μορφές
- Σόγια, ξίδι απλό, μπαλσάμικο και σησαμέλαιο
- Κρακεράκια και μπισκότα ολικής
- Φρούτα αποξηραμένα και ξηροί καρποί
- Γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά
- Ταχίνι, βούτυρο αμυγδάλου και φιστικιού
- Οσπρια σε κονσέρβα (φασόλια, ρεβίθια κ.ά.)
Στην κατάψυξη: Προμηθευόμαστε διάφορα τρόφιμα, νωπά ή κατεψυγμένα, τα προετοιμάζουμε, τα χωρίζουμε σε μερίδες και τα έχουμε στη διάθεσή μας όταν βιαζόμαστε.
- Κρέας σε κομμάτιακαι κιμά
- Μυρωδικά ψιλοκομμένα σε σακουλάκι
- Φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά, αλλά και μερικά επεξεργασμένα/βρασμένα
- Κρεμμύδι και καρότο ψιλοκομμένο για κάθε γρήγορο μαγείρεμα
- Οσπρια μαγειρεμένα
- Ψωμί ολικής σε φέτες
- Πίτες για σουβλάκι
- Ετοιμες βάσεις πίτσας
- Φύλλο πίτας ή σφολιάτα
- Φιλέτα ψαριού
Στο ψυγείο: Πέρα από τα βασικά γαλακτοκομικά και τα αβγά, προνοούμε για μια ποικιλια απο φρεσκα λαχανικά.
- Γάλα φρέσκο, κρέμα γάλακτος, γιαούρτια, τυριά κίτρινα και μερικά φρέσκα (βλ. μυζήθρα)
- Μία συσκευασία αβγά
- Μπέικον, ζαμπόν ή γαλοπούλα σε φέτες
- Σακουλάκια με έτοιμα προπλυμένα φύλλα σαλάτας
- Πρασινάδες, χόρτα και λαχανικά από τη λαϊκή που έχουμε προετοιμάσει και κόψει σε κομμάτια, μέσα σε μεγάλο τάπερ, στρωμένο με ελαφρώς βρεγμένο χαρτί κουζίνας ενδιάμεσα.
- Ψωμί του τοστ