Το φιστίκι Arachis hypogaea, που είναι πιο γνωστό ως αράπικο φιστίκι ή απλά φιστίκι, είναι ένα είδος που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Παρά το όνομά τους, τα φιστίκια δεν είναι ακριβώς καρποί, αλλά όσπρια, και ανήκουν στην οικογένεια των ρεβιθιών.
Αράπικα Φυστίκια στη μαγειρική
Στη μαγειρική, τα αράπικα φιστίκια, όπως και τα φυστίκια Αιγίνης χρησιμοποιούνται ευρέως. Μπορούν να τρώγονται ωμά, ψημένα ανάλατα ή αλατισμένα, και χρησιμοποιούνται επίσης σε πολλά διαφορετικά πιάτα, από σάλτσες έως γλυκά. Από το φυστίκι επίσης το φυστικοβούτυρο με πολλές χρήσεις.
Θρεπτικά συστατικά
Τα αράπικα φιστίκια είναι επίσης πολύ θρεπτικά. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης E, της νιασίνης, του φωλικού οξέος, του μαγνησίου, του φωσφόρου, του ποτασίου και του ψευδαργύρου. Τα φιστίκια είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών και φυτοστερολών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.