Ο γαλέος είναι ένα είδος ψαριού που ανήκει στην οικογένεια των τριακιδών και συναντάται συνήθως στα βαθιά ύδατα της Μεσογείου. Έχει ένα μακρύ, λεπτό σώμα, και μεγάλο ρύγχος.
Ως τροφή, ο γαλέος είναι πολύτιμος. Παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες όπως την Β12, D, A, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, ο ιώδης και το σέληνιο. Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και συντήρηση των μυών, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες.
Στην κουζίνα, ο γαλέος είναι πολύ ευέλικτος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές. Είναι διάσημος σε παραδοσιακά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, όπως ο γαλέος σκορδαλιά. Μπορείς να τον μαγειρέψεις με λαχανικά, ρύζι ή πατάτες, ή να τον σερβίρεις με σάλτσες βασισμένες σε ντομάτα, λεμόνι ή κρασί.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023