Η ελληνική γραβιέρα είναι ένα πολύ γνωστό και αγαπητό τυρί που παράγεται από παστεριωμένο ή φρέσκο πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, ή ακόμα και από μίξη αυτών.
Το όνομά της προέρχεται από τη σχέση της με το γνωστό γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ (gruyère), του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη, Γκρυγιέρ. Είναι και τα δύο τυριά με παρόμοια διαδικασία ωρίμανσης, ωστόσο έχουν διαφορετική γεύση και σύσταση καθώς η κεφαλογραβιέρα παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα ενώ το γκρυγιέρ παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα.
Η γραβιέρα είναι ένα σκληρό τυρί με έναν πλούσιο, κρεμώδη χαρακτήρα και μια αλμυρή, λίγο γλυκιά γεύση. Το τυρί αυτό ωριμάζει για τουλάχιστον 5 μήνες, και κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου αναπτύσσει μια πλούσια, βαθιά γεύση και έναν ελαφρώς καπνιστό τόνο.
Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, η γραβιέρα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνες όπως η βιταμίνη A, η βιταμίνη B2 και η βιταμίνη B12.
Στη μαγειρική, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την γραβιέρα σε πολλά πιάτα. Είναι τέλεια για να τρίβεται πάνω από παστίτσιο ή μακαρονάδα, για να την προσθέτεις σε σαλάτες ή για να τη χρησιμοποιείς σε συνταγές που απαιτούν λιωμένο τυρί, όπως τα ψητά τυριά ή τα τυροπιτάκια.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023