Τα κυδώνια και οι γυαλιστερές είναι από τα πιο συνηθισμένα όστρακα που θα συναντήσετε στις Ελληνικές θάλασσες, μετά τα μύδια. Αλιεύονται κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και προτιμούν τους αμμώδεις βυθούς. Η γλυκιά, τραγανή και γεμάτη θαλασσινή γεύση της σάρκας τους τα καθιστά πολύ νόστιμα.
Είναι πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη και περιέχουν περισσότερο σίδηρο από οποιαδήποτε άλλη τροφή, συμπεριλαμβανομένου του μοσχαρίσιου κρέατος ή του συκωτιού. Με χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και ως πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, είναι ιδανικά για ανθρώπους με καρδιαγγειακά προβλήματα ή αυξημένη αρτηριακή πίεση/λιπίδια αίματος.
Το άνοιγμα των οστράκων γίνεται με μαχαίρι και τρώγονται καλύτερα ωμά, ζωντανά, με λίγο λεμόνι ή ελαιόλαδο. Μπορούν επίσης να ψηθούν στο γκριλ με μείγμα βουτύρου, μαϊντανού, σκόρδου, λεμονιού και πιπεριού, ή να αχνιστούν με λίγο κρασί και μυρωδικά.
Ενώ είναι δυνατόν να ενταχθούν σε μακαρονάδες, το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να σκληρύνει τη σάρκα τους και να απομακρύνει κάποια από την πρωτόγενη νοστιμιά τους. Συνεπώς, οι πιο δημοφιλείς τρόποι προετοιμασίας τους είναι είτε ωμοί είτε ελαφρώς ψημένοι.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023