Η μαυροδάφνη είναι μία ποικιλία μαύρου σταφυλιού που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Αχαΐας με χαρακτηριστικό βαθύ, σκούρο χρώμα των σταφυλιών.
Από τα σταφύλια της μαυροδάφνης παράγεται το ομώνυμο κρασί Μαυροδάφνη, ένα επιδόρπιο κρασί με έντονα αρώματα και γεύσεις από σταφίδες, φρούτα, καραμέλα και μπαχαρικά. Έχει έναν πολύπλοκο χαρακτήρα και έναν πλούσιο, ελαφρώς γλυκό, αλλά ισορροπημένο γευστικό προφίλ.
Όπως και τα περισσότερα γλυκά κρασιά, η Μαυροδάφνη σερβίρεται καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες και συνοδεύει εξαιρετικά ποικιλία επιδορπίων, από τυριά μέχρι σοκολατένια γλυκά. Ωστόσο, έχει επίσης τη δυνατότητα να καταναλωθεί μόνο του, ως digestif, στο τέλος του γεύματος.
Ή μαυροδάφνη χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σάλτσες και κοκκινιστά φαγητά με κρέας.
Η μαυροδάφνη παράγει επίσης ένα εξαιρετικά γευστικό και αρωματικό λικέρ, το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά γεύσεις του κρασιού, αλλά με πιο γλυκιά και συμπυκνωμένη γεύση.