Το σέλινο (επιστημονικά γνωστό ως Apium graveolens) είναι ένα διαδεδομένο λαχανικό και βότανο, το οποίο καλλιεργείται για τις γευστικές και αρωματικές του ιδιότητες. Η πρώτη καλλιέργειά του πιστεύεται ότι έγινε στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, αλλά τώρα καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το σέλινο χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές μαγειρικής, και οι στελέχη, τα φύλλα και οι σπόροι είναι όλα βρώσιμα. Τα στελέχη του σέλινου μπορούν να φαγωθούν ωμά, να μαγειρευτούν, ή να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σε σούπες και σαλάτες. Τα φύλλα του σέλινου προσθέτουν ένα ισχυρό, αρωματικό στοιχείο σε πιάτα, ενώ οι σπόροι χρησιμοποιούνται σαν μπαχαρικό.
Αγαπημένο φαγητό είναι το χοιρινό με σέλινο, το γνωστό φρικασέ. Το σέλινο, όπως και το σέλερι, επίσης ταιριάζει υπέροχα με τη φασολάδα και τους γίγαντες. Μία καταπληκτική ιδέα είναι να προσθέσεις λίγο σέλινο στη σαλάτα λάχανο.
Το σέλινο είναι γνωστό για τις υγιεινές του ιδιότητες. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης K, προσφέρει βιταμίνης A, βιταμίνης C, φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), ποτάσιο και διαιτητικές ίνες. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της γενικής υγείας.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023