Ο ταραμάς είναι ένα προϊόν που παρασκευάζεται από τα αυγά διάφορων ειδών ψαριών συνηθέστερα του κυπρίνου. Αυτό το υλικό αλατίζεται, ωριμάζει και στη συνέχεια χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, με πιο γνωστό την ταραμοσαλάτα, που είναι δημοφιλές εδώ στην Ελλάδα, κυρίως κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα που ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα
Τον ταραμά τον βρίσκουμε συνήθως σε δύο εκδοχές: τον λευκό και τον ροζ.
Ο λευκός ταραμάς θεωρείται αυθεντικός και είναι πιο ποιοτικός, αφού περιέχει 100% αυγά ψαριών. Έχει πλούσια γεύση και αρωματικότητα, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τον ροζ ταραμά όταν φτιάχνεις ταραμοσαλάτα. Είναι πιο ακριβός, αλλά αξίζει τη διαφορά τιμής λόγω της ανώτερης ποιότητας.
Ο ροζ ταραμάς, από την άλλη πλευρά, περιέχει χρωστικές ουσίες και άλλες προσμίξεις, γεγονός που εξηγεί το φωτεινό του ροζ χρώμα. Έγινε γρήγορα δημοφιλής λόγω της χαμηλότερης τιμής και της εντυπωσιακής εμφάνισης. Ωστόσο, η γεύση και η ποιότητά του δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές του λευκού ταραμά.
Ο ταραμάς περιέχει πλούσιες ποσότητες πρωτεΐνης και είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την καρδιακή υγεία. Επιπλέον, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών A, D και B12, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως το σέληνιο, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.
Ο ταραμάς έχει κυρίως μία βασική χρήση. Να γίνει ταραμοσαλάτα. Μπορείς επίσης να βρεις συνταγές για μοναδικούς ταραμοκεφτέδες.
Παρ’ όλα αυτά, λόγω του αλατιού που περιέχει για τη διατήρησή του, ο ταραμάς πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Cookfast.gr | by Fastgroup | ALL RIGHTS RESERVED | © 2023