Υλικά
-
1/2 κιλό
-
2 κουταλιές της σούπας
-
50 γρ λιωμένο για τα φύλλα
-
Για την κρέμα
-
600 mlκατσικίσιο
-
300 ml35%
-
50 ml χυμό
-
2
-
100 γρή άλλο κρεμώδες τυρί
-
4
-
60 γρ
-
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα
-
1 κούπα
-
2 κουταλιές της σούπας
-
Για το σιρόπι
-
500 γρ
-
200 ml
-
100 ml χυμό
Οδηγίες
Το γαλακτομπούρεκο, ένα αγαπημένο κλασικό γλυκό ταψιού της ελληνικής κουζίνας, είναι μια γαστρονομική απόλαυση που συνδυάζει τη χρυσαφένια τραγανή ζύμη με μια πλούσια και αρωματική κρέμα. Αυτή η συνταγή αναβαθμίζει το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο, εισάγοντας την χρήση κατσικίσιου γάλακτος και τυριού μασκαρπόνε για μια εξαιρετικά βελούδινη κρέμα. Το ξύσμα πορτοκάλι και ο χυμός πορτοκαλιού προσθέτουν μια φρουτώδη νότα που ισορροπεί τέλεια με τη γλυκιά και κρεμώδη γεύση. Η προσθήκη του κονιάκ ενισχύει το αρωματικό προφίλ, ενώ το σιρόπι δίνει την τελική γλυκιά πινελιά σε αυτό το υπέροχο επιδόρπιο.
Βήματα
1
Ok
00:00:40
|
Φτιάχνουμε την κρέμαΠροετοιμάζουμε αρχικά την κρέμα βάζοντας σε μιά κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το κονιάκ, 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη και το χυμό του πορτοκαλιού. Tip: Η κρέμα κάνει τη διαφορά. Η κρέμα του γαλακτομπούρεκου επιδέχεται πολλούς πειραματισμούς επειδή “λειτουργεί” σαν βάση του γλυκού. Το κατσικίσιο γάλα το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα στις αγροτικές περιοχές, ενώ η προσθήκη του τυριού κάνει την κρέμα πιο βελούδινη. Μόλις το γάλα κρυώσει αρκετά παίρνουμε 1 φλιτζάνι και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας ταυτόχρονα πολύ καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα του αυγού με αργή ροή μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια. Επαναφέρουμε την κρέμα στη φωτιά και -ανακατεύοντας συνεχώς- τη βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά. |
2
Ok
01:00:00
|
Συνθέτουμε και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκοΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC. Βάζουμε τα φύλλα ένα ένα μέσα σε ένα ταψί μήκους 30 εκ. περίπου και τα αλείφουμε με το βούτυρο καλά. Βάζουμε στη βάση τα μισά φύλλα τα οποία αφήνουμε να εξέχουν από το ταψί. Τυλίγουμε τις άκρες των κάτω και των πάνω φύλλων για να σφραγίσουμε το γαλακτομπούρεκο και το ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα. |
3
Ok
00:00:40
|
Ετοιμάζουμε το σιρόπιΤην ώρα που ψήνεται το γαλακτομπούρεκο ετοιμάζουμε το σιρόπι. |
4
Ok
|
ΚλείνονταςΜε την τελευταία μπουκιά του γαλακτομπούρεκου να λιώνει στο στόμα, η αίσθηση είναι εκείνη της πλήρους γαστρονομικής ικανοποίησης. Η ευφάνταστη αυτή παραλλαγή του παραδοσιακού γλυκού αντικατοπτρίζει τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της ελληνικής κουζίνας. |
1 Comments Hide Comments
Βάλτε τη συνταγή για το γαλακτομπούρεκο του κοσμικόν