0 0
Γαλακτομπούρεκο με πορτοκάλι

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

± Μερίδες
1/2 κιλό
2 κουταλιές της σούπας
50 γρ λιωμένο για τα φύλλα
Για την κρέμα
600 ml κατσικίσιο
300 ml 35%
50 ml χυμό
2
100 γρ ή άλλο κρεμώδες τυρί
4
60 γρ
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα
1 κούπα
2 κουταλιές της σούπας
Για το σιρόπι
500 γρ
200 ml
100 ml χυμό

Στα αγαπημένα

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Γαλακτομπούρεκο με πορτοκάλι

Κουζίνα:

Ανακαλύψτε τη μοναδική συνταγή για γαλακτομπούρεκο με κατσικίσιο γάλα, πορτοκάλι και μασκαρπόνε, που εντυπωσιάζει με τη βελούδινη κρέμα του

  • 02:30:00
  • Μερίδες 8
  • Μέτρια

Υλικά

  • Για την κρέμα

  • Για το σιρόπι

Οδηγίες

Share

Το γαλακτομπούρεκο, ένα αγαπημένο κλασικό γλυκό ταψιού της ελληνικής κουζίνας, είναι μια γαστρονομική απόλαυση που συνδυάζει τη χρυσαφένια τραγανή ζύμη με μια πλούσια και αρωματική κρέμα. Αυτή η συνταγή αναβαθμίζει το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο, εισάγοντας την χρήση κατσικίσιου γάλακτος και τυριού μασκαρπόνε για μια εξαιρετικά βελούδινη κρέμα. Το ξύσμα πορτοκάλι και ο χυμός πορτοκαλιού προσθέτουν μια φρουτώδη νότα που ισορροπεί τέλεια με τη γλυκιά και κρεμώδη γεύση. Η προσθήκη του κονιάκ ενισχύει το αρωματικό προφίλ, ενώ το σιρόπι δίνει την τελική γλυκιά πινελιά σε αυτό το υπέροχο επιδόρπιο.

Βήματα

1
Ok
00:00:40

Φτιάχνουμε την κρέμα

Προετοιμάζουμε αρχικά την κρέμα βάζοντας σε μιά κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το κονιάκ, 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη και το χυμό του πορτοκαλιού.
Αφήνουμε να πάρουν μία καλή βράση, ανακατεύοντας συχνά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με το κορν φλάουρ, τα αυγά και τους κρόκους.

Tip: Η κρέμα κάνει τη διαφορά. Η κρέμα του γαλακτομπούρεκου επιδέχεται πολλούς πειραματισμούς επειδή “λειτουργεί” σαν βάση του γλυκού. Το κατσικίσιο γάλα το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα στις αγροτικές περιοχές, ενώ η προσθήκη του τυριού κάνει την κρέμα πιο βελούδινη.

Μόλις το γάλα κρυώσει αρκετά παίρνουμε 1 φλιτζάνι και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας ταυτόχρονα πολύ καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα του αυγού με αργή ροή μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια.

Επαναφέρουμε την κρέμα στη φωτιά και -ανακατεύοντας συνεχώς- τη βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει.

Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

2
Ok
01:00:00

Συνθέτουμε και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Απλώνουμε τα φύλλα πάνω στον πάγκο και τα σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν με μια υγρή πετσέτα.

Βάζουμε τα φύλλα ένα ένα μέσα σε ένα ταψί μήκους 30 εκ. περίπου και τα αλείφουμε με το βούτυρο καλά.
Ενδιάμεσα, τα πασπαλίζουμε με λίγη από τη μαύρη ζάχαρη.

Βάζουμε στη βάση τα μισά φύλλα τα οποία αφήνουμε να εξέχουν από το ταψί.
Προσθέτουμε τώρα την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Τυλίγουμε τις άκρες των κάτω και των πάνω φύλλων για να σφραγίσουμε το γαλακτομπούρεκο και το ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα.

3
Ok
00:00:40

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Την ώρα που ψήνεται το γαλακτομπούρεκο ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε όλα τα συστατικά μαζί για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να δέσει ελαφρά.
Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
Το αφήνουμε για 2 ώρες να δέσει και έπειτα το κόβουμε σε κομμάτια.

4
Ok

Κλείνοντας

Με την τελευταία μπουκιά του γαλακτομπούρεκου να λιώνει στο στόμα, η αίσθηση είναι εκείνη της πλήρους γαστρονομικής ικανοποίησης. Η ευφάνταστη αυτή παραλλαγή του παραδοσιακού γλυκού αντικατοπτρίζει τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της ελληνικής κουζίνας.
Η συνδυαστική αρμονία του τραγανού φύλλου κρούστας, της αρωματικής κρέμας και του ελκυστικού σιροπιού κάνει το γαλακτομπούρεκο ένα απόλυτο γλυκό προορισμό για κάθε λάτρη των γλυκών. Κάθε στοιχείο συνθέτει μια γευστική εμπειρία που παραμένει αξέχαστη, επιβεβαιώνοντας πως το γαλακτομπούρεκο είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό γλυκό – είναι μια γαστρονομική απόδραση.

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

Average Rating:
(5)
Total Reviews: 1
Ευτυχία Κορδόνη

Λατρεύω το γαλακτομπούρεκο με πορτοκάλι

Πίτσα με ροκφόρ, καρύδια και ρόκα
previous
Πίτσα με ροκφόρ, γκοργκοντζόλα, καρύδια και ρόκα
εκμέκ κανταΐφι
next
Το καλύτερο εκμέκ κανταΐφι της γιαγιάς
Πίτσα με ροκφόρ, καρύδια και ρόκα
previous
Πίτσα με ροκφόρ, γκοργκοντζόλα, καρύδια και ρόκα
εκμέκ κανταΐφι
next
Το καλύτερο εκμέκ κανταΐφι της γιαγιάς

One Comment Hide Comments

Πρόσθεσε σχόλιο