Street Food: Τα πιο διάσημα φαγητά του δρόμου
«Φαγητό στο χέρι», «φαγητό με το χέρι», street food και δεκάδες άλλα ονόματα χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια παντελώς ετερογενή κατηγορία φαγητών τα οποία καταναλώνονται με το χέρι, χωρίς τυπικό service, στον δρόμο, στο καθιστικό του σπιτιού, ή ακόμα και σε εστιατόρια που αντλούν την έμπνευση για τα μενού τους από τα φαγητά αυτού του είδους.
«Στην αγορά του Αλ Χαλίλι» αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες της Γης, οι μικροπωλητές μαγειρεύουν με τα υλικά που διαθέτουν μικρά, πλήρη γεύματα που χορταίνουν την πείνα του οδοιπόρου.
Ο γαστρονομικός τουρισμός και η ανάγκη της βιομηχανίας τροφίμων να αντλήσει νέες καταναλωτικές ιδέες έχουν βάλει το street food στο κέντρο της γαστρονομικής συζήτησης κατά τα τελευταία χρόνια.
Το φαγητό του δρόμου που τρώγεται ατύπως με τα χέρια μπήκε για τα καλά στο σπιτικό σαλόνι επειδή παρουσιάζει τεράστιο γευστικό ενδιαφέρον, ακόμη και στη δυτικοποιημένη μορφή του, η οποία μας προσελκύει να το απολαύσουμε.
Το fast food, το street food και το finger food αναμειγνύονται και μεταμορφώνονται σε μια συνολική κατηγορία χωρίς διακριτά σύνορα και χαρακτηριστικά.
Το φαγητό του δρόμου, όπως θα αποδίδαμε στα ελληνικά το Street Food διατίθεται συνήθως στην αγορά μιας πόλης, σε έναν μάλλον “στάσιμο” δρόμο, ο οποίος διακρίνεται για την ελευθερία ιδεών, οργάνωσης, έμπνευσης και διάθεσης του προς πώληση πρόχειρου φαγητού.
Υπάρχει μια αντίληψη η οποία –εσφαλμένα– συνδέει το φαγητό στο χέρι με το fast food, δηλαδή το φαγητό του οποίου η κατανάλωση βασίζεται στην ταχύτητα, με το φαγητό στο χέρι ή το φαγητό του δρόμου.
Ο πλανήτης μαγειρεύει στον δρόμο
Eμπανάδας Τηγανητά ή ψητά πιτάκια που φτιάχνουν σε όλη τη Λατινική Αμερική, γεμισμένα με κρέας και σάλτσα.
Σομ τουμ Σαλάτα με πράσινη παπάγια, φιστίκια, τραγανά noodles με σάλτσα από ζάχαρη και αποξηραμένες γαρίδες, σερβιρισμένη σε πλαστική σακούλα. Προσφέρεται στην Μπανγκόκ.
Μπαν μι Σάντουιτς βιετναμέζικο με μεγάλη ζήτηση και στη Δύση. Με αργοψημένο χοιρινό, αγγούρι, καρότο μαριναρισμένο, καυτερή σάλτσα και μπόλικη μαγιονέζα.
Τάκος Στο Μεξικό, το φτιάχνουν με μια γέμιση από αργομαγειρεμένα ραγού κρέατος ή ψαρικών με ντόπιες σάλτσες. Συνήθως περιέχει χοιρινό σχάρας, σάλτσα από ανανά και καυτερή πιπεριά σε τορτίγια.
Τρίπα Στη Φλωρεντία μαγειρεύουν μοσχαρίσιο πατσά κοκκινιστό με σκόρδο και πολλά μυρωδικά, για να «σπάει» η μυρωδιά του.
Σαμόζες Στην Καλκούτα τηγανίζουν αυτά τα πιτάκια σε βούτυρο. Περιέχουν πατάτα, κρεμμύδι, κόλιαντρο, αρακά και κίτρινες φακές. Σερβίρονται με τσάτνι ή γιαούρτι με μέντα.
Κουσάρι Στο Κάιρο θα δείτε πωλητές με τεράστιες κατσαρόλες, που περιέχουν μείγμα από λεπτά μακαρόνια, φακές, ρεβίθια, καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα και αρκετό σκόρδο.
Σάντουιτς με ψητή πάπια Στο Borough Market του Λονδίνου: Ψωμί με ψητή πάπια, μουστάρδα και πίκλες.
Κεφαλάκι αρνίσιο Στο Μαρακές, προσφέρουν αρνίσιο κεφαλάκι ξεκοκαλισμένο σε σάντουιτς ή με κους κους. Αξιόλογη και η Χαρίρα, μια πικάντικη σούπα από φασόλια και τα σάντουιτς με τα λουκάνικα μέργκες.
Πίτσα τηγανητή Από τα «κλασικά» στη Νάπολη. Η ζύμη της πίτσας τηγανίζεται σε μπόλικο ελαιόλαδο και μετά βάζουν τα υπόλοιπα υλικά.
Λάνγκος Στη Βουδαπέστη τηγανίζουν ζύμη με ξινή κρέμα, μπόλικο σκόρδο, τυρί και άνηθο.
Σουβλάκια και τυρόπιτες Και βέβαια όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά με τον έναν ή άλλο τρόπο σε όλα σχεδόν τα σημεία της Γης.