0 0
Ζύμη για πίτσα

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Υλικά

± Μερίδες
500γρ Αλεύρι για πίτσα ( τύπου 00 )
3γρ ξερή μαγιά Μαγιά Εναλλακτικά 8 γραμμάρια νωπή
1 κουταλιά της σούπας Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
μία πρέζα Αλάτι
400 ml Νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού Ζάχαρη

Ζύμη για πίτσα

Εισαγωγή στην τέχνη της ζύμης για πίτσα

Κουζίνα:

Ο πυρήνας κάθε πίτσας είναι η ποιότητα της ζύμης της. Εδώ, θα σε καθοδηγήσουμε σε κάθε βήμα για να φτιάξεις την αυθεντική Ιταλική ζύμη για πίτσα.

  • 09:40:00
  • Μερίδες 4
  • Εύκολη

Υλικά

Οδηγίες

Share

Βασικά συστατικά για τη ζύμη της πίτσας

Τα συστατικά της ζύμης για πίτσα είναι απλά: αλεύρι, νερό, μαγιά, ελαιόλαδο, αλάτι και προαιρετικά λίγο ζάχαρη. Η ποιότητα και η προσοχή που θα δώσεις σε αυτά τα συστατικά είναι το κλειδί για μια αφράτη ζύμη πίτσας ανώτερης ποιότητας.

Επιλογή του αλευριού για τη ζύμη πίτσας

Το αλεύρι είναι το βασικότερο συστατικό. Είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα αλεύρι υψηλής ποιότητας κατάλληλο για πίτσα που διαθέτει περίσσεια πρωτεΐνης. Το αλεύρι τύπου 00 είναι το καλύτερο για τη ζύμη πίτσας, διότι δημιουργεί μία ελαστική και ελαφριά ζύμη.

Η σημασία της μαγιάς

Η μαγιά είναι το μυστικό συστατικό που δίνει ζωή στη ζύμη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαγιά μπύρας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ωστόσο και η μάγια αρτοποιίας είναι εξαιρετική.
Η μαγιά θα ανασηκώσει τη ζύμη, δημιουργώντας αυτές τις υπέροχες φουσκάλες που όλοι αγαπάμε σε μια πίτσα.

Η επιλογή της μαγιάς στη ζύμη πίτσας

Εάν χρησιμοποιήσεις φρέσκια μαγιά είναι κρίσιμο να την ενεργοποιήσεις πρώτα προτού ξεκινήσεις τη συνταγή. Θα πρέπει να υπολογίσεις 15 με 20 λεπτά παραπάνω στην όλη διαδικασία. Είπαμε η συνταγή για την καλύτερη ζύμη πίτσας απαιτεί χρόνο.
Εάν χρησιμοποιήσεις ξερή μαγιά τα πράγματα θα γίνουν λίγο γρηγορότερα

Το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο στη ζύμη της πίτσας θα προσφέρει ελαστικότητα άρωμα και υπέροχη υφή. Χρησιμοποίησε για καλύτερο αποτέλεσμα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ακόμα και αγουρέλαιο.

Νερό και αλάτι, εξίσου σημαντικά

Το νερό προσφέρει την υγρασία που χρειάζεται η ζύμη της πίτσας για να αναπτυχθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το νερό πάντα σε θερμοκρασία δωματίου

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυσικό μεταλλικό νερό ή νερό από τη βρύση, ωστόσο είναι σημαντικό να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Μην χρησιμοποιήσεις χλιαρό ή χειρότερα ζεστό νερό
ελπίζοντας να ευνοήσει τη διόγκωση ή να γίνει γρηγορότερα η ζύμη.
Να ξέρεις ότι αν η μαγιά έρθει σε επαφή με υπερβολική θερμότητα δεν λειτουργεί πλέον!
Αυτός είναι ο λόγος που η ζύμη συχνά δεν φουσκώνει ακόμα κι αν ακολουθήσεις μια συνταγή κατά γράμμα!
Στο cookfast σου δίνουμε όλα τα μυστικά και έχουμε κάνει απίστευτες δοκιμές με ζύμες για πίτσα, προτού καταλήξουμε στα συστατικά, την αναλογία και τον τρόπο παρασκευής.

Το αλάτι προσθέτει γεύση. Χρησιμοποίησε θαλασσινό αλάτι για καλύτερο αποτέλεσμα.

Η ζάχαρη

Η ζάχαρη παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της παρασκευής ζύμης για πίτσα αφού ουσιαστικά αποτελεί την τροφή της μαγιάς, Η μαγιά μετατρέπει τη ζάχαρη σε διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλη μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης. Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται δημιουργεί φυσαλίδες αερίου στη ζύμη, το οποίο προκαλεί το “φούσκωμα” της ζύμης.

Διαδικασία παρασκευής Ιταλικής ζύμης για πίτσα

Ακολούθησε αυτά τα βήματα για να δημιουργήσεις μία φανταστική ζύμη για πίτσα.

0/5 (0 Reviews)

Βήματα

1
Ok

Πριν ξεκινήσεις - Πρέπει να ξέρεις

Πριν ξεκινήσεις καλό είναι να ξέρεις για τη συγκεκριμένη διαδικασία τα εξής:

Χρησιμοποιούμε λίγο μαγιά οπότε χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο φουσκώματος

1) Στο πρώτο στάδιο δημιουργούμε μία ρευστή ζύμη από την οποία το ζητούμενο είναι να φουσκώσει και να δώσει τις υπέροχες φυσαλίδες.

2) Στο δεύτερο στάδιο ενσωματώνουμε όλα τα υλικά, δημιουργούμε την τελική ζύμη πίτσας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Εδώ θα πρέπει να αποφασίσεις αν φτιάξεις την πίτσα αμέσως, ή αν θα την αποθηκεύσεις στο ψυγείο για να τη χρησιμοποιήσεις στο μέλλον, μέσα σε δύο με τρεις ημέρες

3) Στο τελευταίο στάδιο ανοίγουμε τη ξυμη της πίτσας, προσθέτουμε τα υλικά, δημιουργούμε την πίτσα της αρεσκείας μας και ψήνουμε στο φούρνο.

2
Ok
6-8 ωρες

Το προζυμι για πίτσα

Ξεκινώντας τη συνταγή ξεχώρισε 400 γραμμάρια από το αλεύρι τα οποία θα χρησιμοποιήσεις τώρα και κράτα τα 100 γραμμάρια για το επόμενο στάδιο! Επίσης τώρα θα χρησιμοποιήσεις τη μισή ποσότητα μαγιάς και την υπόλοιπη στο επόμενο στάδιο!

Ρίξε τα 400 γραμμάρια αλεύρι σε ένα μπολ, πρόσθεσε τη μισή ξερή μαγιά (1,5γρ δλδ), και τη ζάχαρη. Ανακάτεψε με το χέρι ή ένα κουτάλι για 4-5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ρίξε στο μπολ όλο το νερό. Ανακάτεψε με ένα κουτάλι για λίγα λεπτά προσπαθώντας να δημιουργήσεις ένα ενιαίο μείγμα.
Σε αυτό το στάδιο η ζύμη είναι μαλακή, ρευστή και κολλώδης. Πρέπει να είναι έτσι.

Σχεδόν τελείωσες. Τώρα θα πρέπει να αφήσεις τη ζύμη να φουσκώσει

Κάλυψε το μπολ με τη ζύμη με μία μεμβράνη και άφησε την σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 6 με 8 ώρες, μέχρι η ζύμη να έχει τριπλασιάσει τον όγκο της.

Θα πρέπει να γνωρίζεις πως το καλοκαίρι οι ζύμες φουσκώνουν πιο γρήγορα, το χειμώνα αντίθετα η διαδικασία αυτή θέλει περισσότερο χρόνο!

3
Ok
1,5 ώρα

Ενσωμάτωσε όλα τα υλικα

Μετά από 6 με 8 ώρες έχεις δημιουργήσει το τέλειο προζύμι για πίτσα. Είναι μαλακό, πολύ απαλό και γεμάτο φυσαλίδες.

Στο επόμενο στάδιο μπορείς να συνεχίσεις με το χέρι ή με κάποιο μίξερ ζυμώματος

Ζύμωμα με το χέρι

Σε ένα τραπέζι ή μία επιφάνεια εργασίας, αφού την καθαρίσεις καλά ρίξε πάνω τα 100 γραμμάρια αλεύρι που έχεις κρατήσει και την υπόλοιπη μάγια.

Βγάλε από το μπολ τη ζύμη που έχεις φτιάξει στο πρώτο στάδιο και ρίξε την πάνω στην επιφάνεια εργασίας. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις να ζυμώνεις, διπλώνοντας τη ζύμη και χτυπώντας τη πάνω στην επιφάνεια.

Όταν μετά από 3-4 λεπτά δεις ότι η ζύμη αρχίζει να παίρνει σχήμα, άρα να συμπιέζεται και να μην κολλάει πολύ στην επιφάνεια εργασίας, πρόσθεσε την κουταλιά της σούπας λάδι και τέλος το αλάτι και ζύμωσε για ακόμη 6-7 λεπτά ώστε να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά, διπλώνοντάς την πολλές φορές, μέχρι η ζύμη για πίτσα μέχρι να γίνει ομοιογενής και ελαστική.
Συνολικά θα χρειαστείς γύρω στα 10 λεπτά ζυμώματος.

Άφησε τη ζύμη όπως είναι 10 λεπτά πάνω στο τραπέζι ή την επιφάνεια εργασίας και στη συνέχεια κόψε τη σε 2-3 κομμάτια και πλάσε τρεις μπάλες.

Έχεις μόλις δημιουργήσει δύο-τρεις ξεχωριστές ζύμες για πίτσα, όμως τα κομμάτια αυτά χρειάζονται ακόμα μία με δύο ώρες για να ξεκουραστούν.

Μπορείς να βάλεις μία-μία την κάθε μπάλα σε ένα ξεχωριστό μπολ, να καλύψεις ξανά με ζελατίνα και να αφήσεις τα κομμάτια σε θερμοκρασία δωματίου.

Μετά από αυτό το διάστημα, η ζύμη για πίτσα θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί.
Αν δεν πρόκειται να την χρησιμοποιήσεις αμέσως, μπορείς να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο, αλλά θα πρέπει να την βγάλεις και να την αφήσεις να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσεις, μετά από μια-δυο έως και τρεις ημέρες.

4
Ok

Άνοιγμα της πιτσας

Τώρα θα πρέπει να ανοίξεις τη ζύμη και να της δώσεις αυτό το σχεδόν στρογγυλό και επίπεδο σχήμα που έχει η πίτσα.

Μην χρησιμοποιήσεις πλάστη γιατί αυτό θα απομακρύνει τις φυσαλίδες αέρα και θα κάνει την ζύμη πιο σφιχτή και λιγότερο αφράτη.
Δεν περίμενες τόσες ώρες να έχεις την τέλεια ζύμη, για να την καταστρέψεις στο τελευταίο βήμα!

Πώς θα ανοίξεις τη ζύμη πίτσας

Πάρε τη μπάλα ζύμης στα χέρια σου και πίεσέ την απαλά με τις δύο παλάμες, δίνοντας της ένα σχήμα δίσκου.

Στη συνέχεια, τοποθέτησε την ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας που έχεις πασπαλίσει με αλεύρι ή σιμιγδάλι και ξεκίνα να την ανοίγεις, πιέζοντας απαλά με τους δάκτυλα σου από το κέντρο προς τα έξω, προσπαθώντας να διατηρήσεις το ίδιο επίπεδο πάχους σε όλη την έκταση.

Τοποθέτησε τις παλάμες σου κάτω από τη ζύμη και αρχίζε να την τραβάς απαλά προς τα έξω.

Γύρνα τη ζύμη γύρω-γύρω κυκλικά για να διατηρήσεις το στρογγυλό της σχήμα.
Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει ώστε να αποκτήσει η ζύμη της πίτσας την τελική διάμετρο που επιθυμείς

Όταν έχεις φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος και πάχος, άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν την τοποθετήσεις στο ταψί για να προσθέσεις τα υλικά της πίτσας.

Στη συνέχεια μπορείς να προσθέσεις τη σάλτσα ντομάτας, τα τυριά, τα αλλαντικά και τα λαχανικά που επιθυμείς και να ψήσεις σε δυνατή φωτιά 230 με 250 βαθμούς κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο για 8 με 12 λεπτά

Θυμήσου, η πρακτική είναι το κλειδί. Μπορεί να χρειαστεί λίγη ώρα και προσπάθεια για να τελειοποιήσεις τη διαδικασία, αλλά οι πίτσες που θα φτιάξεις θα είναι απολαυστικές!

5
Ok

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ζύμη για πίτσα είναι η καρδιά κάθε αυθεντικής πίτσας. Με τα καλύτερα υλικά και τη σωστή διαδικασία, μπορείς να δημιουργήσεις μια ζύμη που θα μετατρέψει την απλή πίτσα σε ένα γευστικό έργο τέχνης.

Τεχνικές παρασκευής ζύμης για πίτσα

Επιπλέον, να ξέρεις πως η τεχνική είναι το κλειδί για την τέλεια ζύμη για πίτσα. Το ζύμωμα, η ξεκούραση της ζύμης αλλά και η ικανότητά σου να την ανοίξεις σωστά, είναι κρίσιμα για την παραγωγή μιας ελαφριάς, ελαστικής και νόστιμης ζύμης πίτσας.
Μην φοβάσαι να πειραματιστείς με τη ζύμη της πίτσας. Δοκίμασε αν θέλεις διάφορα αλεύρια, διαφορετικές τεχνικές ζυμώματος, και παίξε με τον χρόνο ξεκούρασης. Κάθε αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα και ενδιαφέρουσα γεύση και υφή που θα πλησιάζει τις προτιμήσεις σου.

Εν κατακλείδι

Ωραίο το delivery πίτσας, αλλά το να φτιάξεις τη δική σου ζύμη για πίτσα, παρόλο που είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή, αποζημιώνει με το αποτέλεσμα.. Με αυτές τις πληροφορίες και τεχνικές που μόλις διάβασες έχεις σίγουρα τα εφόδια για να αρχίσεις το ταξίδι σου στην τέχνη της παρασκευής ζύμης για πίτσα.

cookfast

Αξιολογήσεις συνταγής

Average Rating:
(5)
Total Reviews: 1
Ευτυχία Κορδόνη

Υπέροχη συνταγή για ζύμη πίτσας. Μία φορά την εβδομάδα και κρατάει στο ψυγείο

Τηγανητές πατάτες
previous
Τηγανητές πατάτες
Φανουρόπιτα
next
Φανουρόπιτα
Τηγανητές πατάτες
previous
Τηγανητές πατάτες
Φανουρόπιτα
next
Φανουρόπιτα

Πρόσθεσε σχόλιο