Υλικά
-
150 γρ λευκός Ταραμάς
-
350 γρ μπαγιάτικο Ψωμί
-
1 Κρεμμύδι ξερό
-
180 ml Ελαιόλαδο
-
60 ml χυμός Λεμόνι
-
30 ml παγωμένο Νερό
Οδηγίες
Αν ψάχνεις την πιο αφράτη ταραμοσαλάτα με ψωμί, τότε αυτή η παραδοσιακή εκδοχή με λευκό ταραμά είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να δοκιμάσεις. Απαλή υφή, ισορροπημένη αλμύρα, φρεσκάδα λεμονιού και πλούσια γεύση που θυμίζει οικογενειακά τραπέζια Σαρακοστής – αυτή είναι η συνταγή για ταραμοσαλάτα που θα σε κάνει να την ετοιμάζεις ξανά και ξανά.
Μια βελούδινη, αφράτη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά, στολισμένη με λίγο άνηθο, έτοιμη να τη σερβίρουμε με ζεστή λαγάνα και ελιές.
Φανταστείτε μια κρεμώδη αλοιφή με το απαλό χρώμα του μαργαριταριού, που μοσχοβολά θαλασσινή αύρα και φρεσκοστυμμένο λεμόνι. Αυτή είναι η παραδοσιακή ταραμοσαλάτα – ένας λαχταριστός μεζές που δελεάζει τον ουρανίσκο πριν καν τη δοκιμάσεις. Κάθε κουταλιά της ξεχειλίζει από την πλούσια, αλμυρή γεύση του λευκού ταραμά, ισορροπημένη αρμονικά με τη δροσιά του λεμονιού και την απαλή γλύκα του ψωμιού. Είναι μια γεύση απλή μα και πολυτελής μαζί – όχι τυχαία ο ταραμάς έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «το χαβιάρι του φτωχού», αφού προσφέρει την ίδια ικανοποίηση με ταπεινά υλικά. Με την πρώτη μπουκιά, η μνήμη ταξιδεύει σε οικογενειακά τραπέζια Σαρακοστής, τότε που η γιαγιά την ετοίμαζε με μεράκι στο γουδί και το άρωμα της ταραμοσαλάτας πλημμύριζε την κουζίνα.
Η ταραμοσαλάτα αυτή δεν είναι απλώς ένα νόστιμο άλειμμα, αλλά ένα κομμάτι της ελληνικής παράδοσης. Δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής, και πρωταγωνιστεί σε κάθε νηστίσιμο τραπέζι. Με κάθε βουτιά μιας τραγανής λαγάνας σε αυτήν την αλοιφή, νιώθουμε την ίδια θαλπωρή και χαρά που ένιωθαν και οι προηγούμενες γενιές. Αυτή η συνταγή, φτιαγμένη με λευκό ταραμά – τον αγνό, ανεπεξέργαστο ταραμά χωρίς πρόσθετες χρωστικές – αποπνέει αυθεντικότητα και αγάπη για την ελληνική γαστρονομική παράδοση. Ετοιμαστείτε να φτιάξετε την πιο νόστιμη σπιτική αφράτη ταραμοσαλάτα, που θα σκορπίσει ενθουσιασμό και nostalgia σε όσους τη γευτούν!
Διατροφικές πληροφορίες (ανά μερίδα)
- Θερμίδες: ~460 kcal
- Λιπαρά: ~37 g
- Πρωτεΐνη: ~8 g
- Υδατάνθρακες: ~23 g
(Υπολογίζεται κατά προσέγγιση για μία μερίδα, αν η συνταγή χωριστεί σε 6 ισόποσες μερίδες.)
Βήματα
1
Ok
|
Προετοιμασία ψωμιού:Κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κομμάτια και το μουσκεύουμε σε ένα μπολ με νερό για ~10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Στη συνέχεια στύβουμε με τα χέρια την ψίχα δυνατά, ώστε να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Το ψωμί πρέπει να μείνει νωπό αλλά όχι νερουλό. |
2
Ok
|
Μείγμα ταραμά:Σε ένα μπλέντερ ή πολυμίξερ βάζουμε τον λευκό ταραμά, το κρεμμύδι (κομμένο σε 2-4 κομμάτια για να αλεσθεί πιο εύκολα) και το χυμό από το μισό λεμόνι. Χτυπάμε το μείγμα για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να πολτοποιηθεί το κρεμμύδι και να αρχίσει να γίνεται κρεμώδες το μίγμα. Θα παρατηρήσουμε ότι ο ταραμάς θα ασπρίσει και θα φουσκώσει λίγο καθώς χτυπιέται. |
3
Ok
|
Προσθήκη ψωμιού:Προσθέτουμε στο μπλέντερ την καλά στυμμένη ψίχα του ψωμιού σε δόσεις (λίγο-λίγο αντί να τη ρίξουμε όλη μαζί). Χτυπάμε συνεχώς μέχρι το ψωμί να ενσωματωθεί πλήρως. Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα ξύνουμε τα τοιχώματα, ώστε όλο το μείγμα ταραμά-ψωμιού να γίνει ομοιογενές και να μην μείνουν κομματάκια ψωμιού. |
4
Ok
|
Χτύπημα με λάδι και λεμόνι:υνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο σε λεπτή ροή (σαν κλωστή) στο μπλέντερ. Είναι σημαντικό να μην το ρίξουμε απότομα για να μην "κόψει" η ταραμοσαλάτα, αλλά να σχηματιστεί μια ωραία γαλακτωματώδης κρέμα. Ενδιάμεσα, προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού λίγο-λίγο. Εναλλάσσουμε δηλαδή ροή ελαιόλαδου και λίγο χυμό λεμονιού, ενώ το μπλέντερ δουλεύει συνεχώς. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να προσθέσουμε όλο το λάδι και το λεμόνι. Το μείγμα θα γίνει σταδιακά πιο ανοιχτόχρωμο και πολύ κρεμώδες. |
5
Ok
|
Ρύθμιση υφής:Ελέγχουμε την υφή και τη γεύση. Η ταραμοσαλάτα πρέπει να είναι αφράτη, λεία και να απλώνεται εύκολα. Αν το μείγμα βγει υπερβολικά πηχτό ή σφιχτό, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές παγωμένο νερό και χτυπάμε λίγο ακόμη, μέχρι να αποκτήσει πιο απαλή υφή (το παγωμένο νερό θα την αφρατέψει και θα τη βοηθήσει να φουσκώσει λίγο). Προσθέτουμε το νερό προσεκτικά, μια κουταλιά τη φορά, για να μη γίνει πολύ αραιή. |
6
Ok
|
Τελικό ανακάτεμα:Δοκιμάζουμε τη γεύση. Αν θέλουμε περισσότερο λεμόνι ή αν η ταραμοσαλάτα μάς φαίνεται πολύ αλμυρή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη ψωμί (μουλιασμένο και στυμμένο) και να χτυπήσουμε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί. Όταν είμαστε ικανοποιημένοι με τη γεύση και την υφή, η ταραμοσαλάτα μας είναι έτοιμη. |
7
Ok
|
Ξεκούραση (προαιρετικά):Για ακόμα καλύτερη γεύση, βάζουμε την ταραμοσαλάτα σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν το σερβίρισμα. Αυτή η ξεκούραση βοηθά τις γεύσεις να "δέσουν" περισσότερο μεταξύ τους. (Αν και, κανείς δεν θα σας κατηγορήσει αν αρχίσετε να την απολαμβάνετε αμέσως!) |
8
Ok
|
Προτάσεις σερβιρίσματοςΣερβίρουμε την ταραμοσαλάτα σε ένα όμορφο μπολ στο κέντρο του τραπεζιού, γαρνιρισμένη με λίγες ελιές και ένα κλωναράκι άνηθο ή μαϊντανό για φρεσκάδα. Ραντίζουμε από πάνω με μια σταγόνα ελαιόλαδο για λάμψη και επιπλέον νοστιμιά. Δίπλα τοποθετούμε άφθονη λαγάνα (το παραδοσιακό επίπεδο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας) ή φρεσκοψημένο χωριάτικο ψωμί κομμένο σε φέτες, ώστε ο καθένας να βουτάει στο μπολ και να απολαμβάνει. Την Καθαρά Δευτέρα, η ταραμοσαλάτα είναι αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής - συνδυάστε τη με λαγάνα, χαλβά, τουρσιά και όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα για το απόλυτο γιορτινό νηστίσιμο τραπέζι. Είναι επίσης ιδανική ως ορεκτικό σε κάθε τραπέζι θαλασσινών: δοκιμάστε να τη σερβίρετε πλάι σε τηγανητά καλαμαράκια, μύδια αχνιστά ή χταπόδι στα κάρβουνα . Μην ξεχάσετε να τη συνοδεύσετε με ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο - η αλμυρή, λεμονάτη της γεύση ταιριάζει υπέροχα με ένα δροσερό ελληνικό απόσταγμα. Καλή απόλαυση! |